Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, odkąd kupiłem e60 to mam mały problem. Przy odpalaniu auta na desce wywala kontrolka DTC, a potem od kontroli trakcji i po chwili wszystko gaśnie, a sama kontrola trakcji działa lecz nie idzie jej wyłączyć guzikiem. Blad jaki odczytałem ista to 2F4F - prędkość jazdy wiarygodność. Szukałem po internetach od czego to może być, ale nie mogę znaleźć rozwiązania problemu. Pomożecie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czujnik impulsów DSC w tylnym prawym kole i przy okazji pierścień magnetyczny w piaście.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, bo on odpowiada między innymi za pomiar prędkości a tego dotyczył błąd.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie trzeba by było odkręcić piastę żeby sprawdzić w jakim jest stanie ale to już trochę większa robota. Czujnik ABS dla sprawdzenia mógłbyś zamienić miejscami z tym z lewej strony.
Opublikowano
Jeździłeś z podłączonym komputerem i patrzyłeś na odczyty prędkości kół? Już nie pamiętam, ale prędkość pojazdu jest w kilku sterownikach. Najlepiej wg mnie przejrzeć co się dzieje podczas jazdy z wartościami, bo tak będziesz celował na oko. Może gdzieś znajdziesz, że prędkość różni się od pozostałych odczytów i będziesz miał odpowiedź. Ja nie widziałem takiego opisu do błędu, że to konkretnie ten czujnik prawy tył. Wątków jest parę o tym błędzie, np. anglojęzyczne, ale tam występuje w konfiguracji z innymi błędami.
Opublikowano

Próbowałem odczytać predkosci kół ale kiedy polacze się inpa na włączonym zapłonie to jest dobrze, a gdy tylko odpale auto to rozlacza mnie z tego menu i nie mogę odczytać podczas jazdy.

Te wątki o których mówisz - czytalem, ale tak jak mówisz, występowały tam też inne błędy itp. U mnie jest tylko ten jeden.

Chociaż wywala też błąd od aktywnego tempomatu kiedy przekrocze prędkość 100km/h. Poniżej tej prędkości tempomat działa. A kod błędu to D357 Brak komunikatu (ACC, 0x0AD), ale myślę że ma to związek właśnie z poprzednim błędem odnośnie prędkości pojazdu.

Opublikowano
Też miałem taki problem z INPĄ, że na włączonym zapłonie było ok a po odpaleniu gubił komunikację. Ponowna instalacja pomogła, coś było nie tak z programem. Myślę, że możesz dużo się dowiedzieć, jak poobserwujesz zachowanie odczytów, na ile jest stabilne, czy gdzieś ginie sygnał zależnie od prędkości, może jakieś wahania. Nie czuje się wielkim fachowcem w zakresie BMW, ale zasady z mojej codzienności (waga ciężka) są takie same. Sam kod błędu często tylko ogólnie Cię naprowadza na okolicę problemu, a dopiero odczyty, analiza danych, sygnałów daje Ci pełny obraz i sposób roziwązania problemu.
Opublikowano

Ok jutro spróbuje zainstalować inpe od nowa i trochę pojeździć (o ile zdrowie po sobocie pozwoli) :D

Ogólnie czujnik z prawego koła wlozylem do lewego koła i było to samo więc sam problem z czujnikiem ABS wykluczam (przynajmniej w tylnych kołach).

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak błąd interpretuje ISTA?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, to błąd z opisem. Jaką ISTA ma interpretacje (jakie sugeruje rozwiązanie)?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dla potomnych gdyby ktoś miał ktoś kiedyś ten sam problem lub podobny. Winny okazał się sterownik abs/dsc. Po wymianie na taki sam o tych samych numerach problem zniknął.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
U mnie jest identyczny problem i pytanie, wymieniałeś na nowy (pewnie niemałe koszta) czy używkę (z używką wiadomo, chwilę pochodzi i problem może wrócić)? A może warto regenerować ten sterownik? Gdzieś widziałem ludzi, którzy się z tym ogłaszali, tylko pytanie czy warto?