Skocz do zawartości

B38 wibracje silnika na biegu jałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam problem z silnikiem, który jawi się coraz bardziej jako enigma czy też innej maści zagadka stulecia. 10 tys. km temu został wymieniony silnik na nowy (w ramach gwarancji, w poprzednim pękł tłok :| ). I od tego czasu pojawiły się problemy, których wcześniej najzwyczajniej w świecie nie było. Silnikiem telepie (bo inaczej tego nie sposób nazwać) na biegu jałowym (skrzynia automat). Wibracje są na tyle duże, że czuć je w całym aucie. Może nie są to potężne wahnięcia ale da się to wyczuć siedząc w kabinie. Po prostu całym autem delikatnie trzęsie. Jest to mega upierdliwe. Auto było już w dwóch ASO i jednym niezależnym serwisie specjalizującym się w BMW. ASO twierdzi, że wszystko jest sprawne (silnik, osprzęt, poduszki) natomiast niezależny serwis podejrzewa, że przyczyna leży gdzieś wewnątrz silnika (wyważenie). Jeździłem ostatnimi czasy takimi samymi modelami z tym samym silnikiem i tam pracował on gładko tak więc nie jest to moje urojenie. Powoli mam już tego dość i coś czuję, że będzie trzeba uderzyć do BMW Polska a być może również i do sądu :mad2:

Tak to wygląda i tak to słychać:

Ktoś się może spotkał z podobnym przypadkiem?

Opublikowano

Zdejmij oslone silnika i jeszcze raz nakręć film.

Potem przyłóż kijek do lewej poduszki silnika i zobacz jakie sa wibracje przy odpaleniu ,potem do prawej.

Podejrzewam ze ktoś albo pomieszał poduszki,niedokręcil lub lapa z pompa wody jest pęknięta.

Trzeba ustalić numerki z nalepek i sprawdzić na diagramie czy sa poprawne.

Ostatnio robiłem taka naprawę i wstawiałem nowa łapę i dwie nowe poduszki pod silnikiem.

Z którego roku pochodzi auto ?

Silnik wymieniony 10 tysi temu to jaki jest nalot pojazdu?

Słyszałem o problemach z wyważeniem ale to sie dopiero diagnozuje gdy wymieniasz dwie poduszki na nowe i je dokrecisz właściwym momentem.

Zanim sie tego nie zrobi nie można tego brać pod uwagę tym bardziej ze silnik był nowy?

W tym modelu na Europę sa dwie rożne poduszki a na Anglię dwie takie same czy cos w ten deseń.

Mam pudełka po właściwych to wkleję foty jutro.

BTW zobacz tez z ciekawości czy masz pół otwarte wloty kratek przy halogenach na intercooler.

Spotkałem sie z tym iz z fabryki bmw wyjechał b38 ze zderzakiem od diesla gdzie były wloty zamknięte.

To w związku z tym tłokiem...

MADE IN PRL
Opublikowano
  • Autor

Gruba diagnoza! Dzięki :cool2:

Co do Twoich pytań to tak:

- auto jest z 2016 r.;

- silnik był wymieniony przy 42 tys. km;

- wymiana silnika nastąpiła w ramach gwarancji (nowa jednostka prosto z niemcowni);

- prawa kratka jest półotwarta.

Co do poduszek to ponoć wszystkie są ok (sic!). Było to sprawdzane w ASO Sikora i MAuto w Katowicach. Oczywiście 100% pewności nie mam ale też nie mam powodu by nie wierzyć przede wszystkim MAuto.

Ciekawie za to się rysuje sprawa z tym pomieszaniem poduszek bo to faktycznie może być przyczyną. Muszę też sprawdzić patent z tym kijkiem.

No chyba, że ktoś poleci jakiegoś szpeca na Śląsku, do którego można by podjechać i sprawdzić tę WIELKĄ zagadkę :wink:

Opublikowano

Czy w jakimkolwiek warsztacie poduszki zostały wyjęte i sprawdzone manualnie na stole?

Czy tylko na samochodzie sprawdzono bez uniesienia silnika?

Dokręcono właściwy moment Nm?

Trzeba sprawdzić numery poduszek z nalepek na nich.

Można tez ustalić czy twoje auto ma układ pompujący te poduszki bo sa do tego przystosowane,wersja na PL która ostatnio robiłem nie miala firmowo układu pompujacego :evil:

Diagram serwisowy pokazywał ze powinien byc.

Od samego początku były takie wibracje po montażu?

Właściwe poduszki to

Lewa 22116859407 lub numer lemforder 39439-01

Prawa 22116859408 lub numer lemforder 39785-01

(W opakowaniu lemfordera sa oryginalne poduszki bmw)

Skrzynia ma swoje dwie kolejne poduszki na tasiemkach.

Po kijku można obadac wibracje.

BTW ten silnik pracuje bezwibracyjnie na jałowym i jedynie podczas odpalania nim rzuca.

Tu masz jak na Syberii zimny wibruje lekko

Olej 14fe plus?

widze ze TIS zmienil rekomendacje na poczatku tego roku dla tego silnika...

https://zapodaj.net/51f8e541b1859.png.html

ciekawe gdzie mozna kupic 17FE plus olej tej klasy... :P

cos chyba zaczeli produkowac na wolnym rynku?

1.jpg 2.jpg 1.jpg

galerie allegro

MADE IN PRL