Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Będę wymieniał zawór EGR i teraz pytanie co idzie na pierwszy montaż? W jednym ze sklepów znalazłem ofertę na Wahler (471zł) oraz OE BMW (602zł). Co polecacie? Nr części: 11717810871.

Z góry dzięki!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja kupiłem tu od któregoś forumowicza Wahlera nowy, bo miał zbędny jeden. Jeździ u mnie gdzieś od roku i nie ma problemu. Wygląda dokładnie jak mój stary z ASO, więc nie ma sensu chyba przepłacać za woreczek BMW. Według mnie kupno używanego mija się z celem. Te zawory maja jeden problem, czyli blokowanie się w skrajnej pozycji, więc używany może zaraz tak samo paść jak twój. Mój wymieniałem, bo smarowanie tego mechanizmu pomagało na miesiąc. A skoro trafiła się dobra cena to wymieniłem i jest spokój. Dodam, że wymiana u mnie była masakryczna. Stary był tak zapieczony, że pół dnia bawiłem się z wyjęciem go.
Opublikowano

Po wykasowaniu i nawet krótkiej jeździe pojawiają się błędy, np. 40D4, czyszczenie nie pomogło i z tego co czytałem to dopiero wymiana załatwia sprawę.

Do czyszczenia również nameczylem się żeby go wyjąc, teraz już powinno pójść łatwiej ;)

Opublikowano

40D4, 40E9, 4C9E, 4C9F, 4501 - to błędy powracające,, wolałbym chyba ten elektrozawor ale z tego co wyczytałem w tematach to raczej EGR

——————

Edit:

Jednak zmiana, po dłuższym czasie, dzisiaj podpialem komputer i został tylko ten 40D4, już sam nie wiem co o tym myśleć.

• Zasłużeni forumowicze
  • 11 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak dobrze zrobiona mapa to nie. u mnie od roku tak jest i zero problemów z dpf.

Miałem chipa z egr off ale te klekotnie tego diesla bez egr nie na moje nerwy :D

Tuner podpiał spowortem egr pod mape i błoga cisza, teraz silnik pracuje miękko, bez egr tak twardo jak jakiś diesel z lat 80 :D

• Zasłużeni forumowicze