Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam chciałbym podnieść moc w swoim BMW F34 i chciałbym zapytać kogo sprawdzonego możecie polecić we wrocławiu lub w okolicy

Wysylaj sterownik, zrobie - bedzie ok

Opublikowano

wysyłka sterownika? bez hamowni?

Ja bym się nie zdecydował na gotowca. Może w aucie po małym przebiegu :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O jakich gotowcach mowimy, hallo ? Czytam mape na stole bez rozklejania sterownika i bez online podlaczenia do roznych serwerow, robie edytowanie map, wysylam sterownik spowrotem. Wszystcy zadowoleni. Nie pisz bzdury, jesli czegos nie znasz. Mozesz dalej hamowac po moich zabiegach ile chcesz u kogokolwiek.
Opublikowano

Hallo, nie mam zamiaru niczego hamować, bo po prostu nie skorzystałbym z takiej formy tuningu. To, że przyrosty wyjdą solidne – i zapewne tak będzie – to jeszcze wcale nie znaczy, że to idealna forma tuningu. Jak na pewno wiesz, pomiar przed i po jest dość istotny, bo pozwala np. wygładzić niekorzystne zafalowania w przebiegu mocy/momentu. Bo pozwala stwierdzić, iż w danym aucie występuje usterka/zużycie, która jest przeciwskazaniem do tuningu. Itp.

Robi się mody bez pomiaru, i takie auta nawet jeżdżą, ale ja jestem na nie, u siebie bym nie zrobił. Inni niech decydują sami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiem. Kazdy ma swoje tarakany w glowie, a tak to prawie każdy lubi oczyma piękne zdjęcia na facebook, które zamykają myślenie. Poczytaj sobie dlaczego jest server online i dlaczego trzeba miec internet podczas odczytu mapy, wtedy pogadamy o hamowniach i o tym kto co i jak robie . A jeszcze tunery mówią , że to jest nierealne wgrać oryginalny firmware od 328i w 320i N20/N26 , mam im wierzyc ? Oczywisce ze nie, bo ja wgrywam i dostaje 245 fabrycznych koni i mam wylane na to kto cos tam mowie , konkurencja - to jest brudna sprawa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo pozwala stwierdzić, iż w danym aucie występuje usterka

Chyba zatrzymałeś się w innej epoce, bo do tego służy diagnostyka komputerowa, a nie hamownia.

Podjedź sobie do dwóch, trzech różnych hamowni, wykonaj tam pomiary i na koniec je porównaj. Zobaczysz jakie są wiarygodne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podjedź sobie do dwóch, trzech różnych hamowni, wykonaj tam pomiary i na koniec je porównaj. Zobaczysz jakie są wiarygodne.

:norty: :norty: :mrgreen:

Opublikowano
Bo pozwala stwierdzić, iż w danym aucie występuje usterka

Chyba zatrzymałeś się w innej epoce, bo do tego służy diagnostyka komputerowa, a nie hamownia.

:duh: :cry2: Jeśli ktoś tu się gdzieś zatrzymał, to chyba jednak Ty, i to w okolicy, gdzie mają hamownie pokazujące inne wyniki w zależności od fazy księżyca i promieniowania UV. Jak masz poważną firmę, która regularnie kalibruje swój sprzęt (przyjeżdża przedstawiciel producenta i się tym zajmuje), to co myślisz taka hamownia pokazuje? Tak też, fazy księżyca, tylko dokładniej :lol:

Owszem, są usterki, do których wystarczy zaparkować pod trzepakiem i podpiąć komputer, a są takie, które wykryjesz tylko pod obciążeniem i do których trzeba samochód przegonić trochę mocniej, niż normalnie można na drodze :roll:

Przykład warsztatowy: samochód z dieslem 1.9/150 KM przyjeżdża na tuning. Komp pokazuje dawki ok, korekty ok, doładowanie ok, kompresja ok, EGR ok, ale na hamowni wychodzi o 14 KM za mało. Skończyło się wymianą wtrysków, wynik w serii – 151 KM. Tak, tak, pewnie tuner guzikiem parametry hamowni zmienił, żeby uwiarygodnić wymianę wtrysków :lol:

Wracając do wysyłania sterownika – czyli co, najpierw muszę gdzieś jechać na komputer i wszystkie parametry sprawdzać? Przecież to bez sensu, jadę na hamownię i robię program przy tej samej okazji.

A jak się coś wysra po takim zdalnym tuningu, bo auto miało niezdiagnozowaną usterkę i klient zgłosi roszczenia, to co będzie?