Skocz do zawartości

E90 Błąd klocków, kasowanie błędu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam co do wymiany klocków a wiec u mnie tak pojawiła sie kontrolka wymiana klocków itp wymieniłem + nowy czujnik skasowałem błąd przez menu No i komunikat około 1000km i sie zmniejszało 120 km itp No i znowu to samo dzidostwo mówi wymień klocki a raptem zrobiłem około 1 tys km co jest do cholery pozdrawiam
  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 205
  • Wyświetleń 41,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj kasowslem na desce inspekcje od oleju ale niestety coś źle zrobiłem i zrobiłem reset od informacji klocków. Niestety wyskoczył błąd na idrive..

Mój błąd. Czy pp podłączeniu do komputera można to będzie naprawić usunąć?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeśli czujnik jest nie naruszony to trzeba za symulować wymianę czujnika czyli odpiąć wtyczkę i następnie podpiąć z powrotem i skasować inspekcję.
Opublikowano

Czyli nawet podpięcie pod kompa nic nie da?

Czy dostanę się do tego czujnika bez podnoszenia auta? Pod blokiem dam radę to zrobić?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Chyba programem Tool32 dało by radę to zrobić ale trzeba wiedzieć jak. Ściągnij koło z prawej strony i będziesz miał łatwiejsze dojście do wtyczki czujnika.
Opublikowano
To jest ten długi czujnik końcówka siwa? Odpialem to. Czy przed odpaleniem muszę z obu stron odpiac? I dopiero odpalić samochód?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czujnik jest tylko z jednej strony i wchodzi w klocek tak że na pewno nie pomylisz, nie trzeba odpalać samochodu.
Opublikowano
Muszę odpiac go zaraz przy klocku czy mogę os drugiej strony przewodu?
Opublikowano

Jak próbuję reset zrobić wyskakuje coś takiego...

53faa5b523fe.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Odepnij nie przy klocku tylko z drugiej strony i podepnij z powrotem, jeśli nadal będzie problem to nowy czujnik trzeba będzie założyć żeby wykasować. Inspekcje kasuj na zgaszonym silniku + zamknięte drzwi.
Opublikowano
Ok. Zaraz zejdę do auta i spróbuję. Czy jak już próbowałem robić reset to teraz jeszcze raz muszę odpiac czujniki?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak już raz odpinałeś wtyczkę to raczej już nie musisz ale możesz próbować jeśli Ci się chce. Patrzyłeś w ogóle czy końcówka w klocku jest naruszona ?
Opublikowano

Wszystko wygląda ładnie. Do tej pory wszystko było ok, ale przez przypadek zrobiłem reset zamiast oleju i tak się narobiło..

Inpa nie da rady usunąć tego błędu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Inpa nie da rady usunąć tego błędu?

Nie

Opublikowano
Dziwne. Ze było ok i zrobiłem niechcący reset i trzeba będzie czujnik wymieniać..
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie wolno robić resetu klocków za nim nie wymieni się czujnika.
Opublikowano
Teraz wiem, ale to był mój błąd.. To co takiego w tym czujniku się zepsuło że muszę nowy kupić?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Możesz spróbować oszukać system ale to druciarstwo:
Opublikowano

Druciarstwa nie chce robić. Ile takie dwa czujniki kosztują?

A czemu inpa itd nie wykasuje tego?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dlaczego dwa czujniki ? Jeden idzie na przód a drugi na tył. Koszt jednego to ok. 35 zł zamiennik. Inpą wykasujesz inspekcję po zmianie czujnika taka samo jak za pomocą przycisku na zegarach.
Opublikowano
Po prawej stronie przód jest jedną wtyczka a lewa strona są dwie wtyczki. Która to na przód która na tył?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na przodzie czujnik klocków jest chyba po lewej stronie a na tyle po prawej.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Firma nie ma znaczenia bo konstrukcja tego czujnika jest bardzo prosta. Ten z linka jest ok. ale tu masz taniej: https://automator.pl/czujnik-klockow-hamulcowych-topran-500-996--600984s
Opublikowano

Dzięki :)

Przy klockach jak się wymienia ten czujnik? On tam jest jakoś wciskany czy jak?

Jak wymienię czujnik to tylko zostaje mi RESET na desce?