Skocz do zawartości

BMW 320d E90 2006 r. 163KM problem z ruszaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 3 z podobno niezawodnym silnikiem, auto ma przejechane ok 350tyś. Od dłuższego czasu mam problem z ruszaniem i do tego przy uruchamianiu silnika słychać dziwne zgrzytanie. Czy ktoś miał podobne objawy i czy jest to może wiązać się z dużym kosztem? Auto ma jak widać ładne parę lat i nie bardzo uśmiecha mi się w niego inwestować sporej kasy.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
co ma oznaczać "problem z ruszaniem"?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czasy kiedy M47 w budzie E46 były szanowane minęły już dawno temu, nic dziwnego że przyszedł czas na E90 z tym silnikiem. A już hitem jest gruzowanie E90 poprzez swapy z N47 na M47.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
co ma oznaczać "problem z ruszaniem"?

nie da się płynnie ruszyć, auto dziwnie szarpie i do tego dochodzą jakieś dziwne odgłosy mam wrażenie, że z okolicy skrzyni biegów. Chyba czeka mnie wizyta u mechanika, sam raczej tego nie zdiagnozuje.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Komplet sprzęgła do wymiany
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czasy kiedy M47 w budzie E46 były szanowane minęły już dawno temu, nic dziwnego że przyszedł czas na E90 z tym silnikiem. A już hitem jest gruzowanie E90 poprzez swapy z N47 na M47.

Jaki jest sens takiego swapa?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie mam pojęcia.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
Komplet sprzęgła do wymiany

Dzięki za poradę prawdopodobnie na tym się skończy, a jakiej firmy byś polecił sprzęgło tak żeby za dużo nie inwestować, a troszkę jeszcze pojeździć

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
większość zakłada to co było na pierwszy montaż czyli LUK lub Sachs a z tańszych to nie wiem bo nie praktykowałem
Opublikowano
  • Autor
Dla zainteresowanych, jestem już po wymianie. Zanim oddałem auto do mechanika rozejrzałem się w temacie i potwierdza się, że firmy, które proponujesz są chyba najlepsze. Potwierdził to też mój mechanik i sprzedawca w sklepie w którym zamówiłem cały zestaw https://www.sprzegla24.pl/produkt/sprzeglo-dwumasa-luk-600-0226-00/65491?id=12511399&auto=BMW-3-(E90)-320-D-XDRIVE-163KM/120KW, że LuK to solidna firma. Mam nadzieję, że pośmigam na nim do kolejnej wymiany auta. Dzięki za pomoc.
Opublikowano
Dresik84 lekko 100-150 tyś km zrobisz

Jak mechanik dobrze zamontowal