Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,przesyłam opis jak krok po kroku wymienić wałek mimośrodowy valvetronic w silnikach N42 i N46 na przykladzie BMW E90,jest to prosta czynność nie wymagająca specjalnych narzędzi,cała operacja to zależy od sprytu i umiejętności,mi to zajeło 2godziny.A więć

1.Demontujemy całe podszybie i lewą (stojąc przodem do auta) rozpurkę.

2.Demontujemy dolot powietrza dylko do filtra.

3.Odkręcamy osłone kolektora dolorowego i zdejmujemy plaskikową osłone pokrywy zaworów.

4.Odpinamy akumulator i odpinamy cewki zapłonowe,odkręcamy masy cewek,odpinamy czujnik vvt i odkęcamy jego obudowe.

5.Odpinamy przewód separatora oleju i odkęcamy pokrywe zaworów,jest tam 16 śrub na klucz 10.

6.Odkęcamy i zdejmujemy servomotor vvt

7.odkręcamy i zdejmujemy czujnik vvt i magnes na wałku(klucz imbus 3)

8.Zrzucamy sprężynę odpowiedzialną za powrót wałka i odkęcamy magistrale olejową i zdejmujemy.

Teraz najtrudniejsza część pracy:

9.Musimy tak ustawić wałek ssący żeby nie napierał krzywkami na dźwigienki pośrednie zaworów bo w inaczej ciężko nam będzie je odchylić i przy wyjmowaniu wałka vvt wyskoczą i trudno je potem założyć.Zeby ustawić ten wałke należy kręcić wałem korbowym(klucz oczkowy 22) o obserwować krzywki wałka ssącego.

10.Teraz odchylamy dźwigenki pośrednie i za górne rolczki łapiemy je trytkami do elementów silnika(jakieś mocne stałe elementy)

11.Odkręcamy 4 mostki trzymające wałek(8śrub na klucz 10) jeżeli dźwigienki mamy dobrze odciągnięte to wałek wyjdzie bez problemu i dźwigienki pośrednie nie pospadają ze sprężyn.

Teraz mamy już wałek w naszych rękach.Montaż jest oczywiście w odwrotnej kolejności.Jak będe miał chwile to wrzuce fotki z całej operacji.

Mam nadzieje że opis będzie pomocny.Operacja nie jest trudna,wymaga tylko troche sprytu,nie potrzeba żadnych blokad.

• 1 rok później...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Mam problem z wyciągnięciem czujnika vvt (wałka mimośrodowego). Czujnik nie chce zejść z wałka, jest jakby za mało miejsca żeby go wyciągnąć. Czy trzeba pierw wyciągnąć wałek?