Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie! Posiadam f10 530d 2010 rok .Opony jakie mam na na aucie to przód 245/40/19 tył 275/35/19 Run flaty. Panowie wiem,że jest to dedykowany rozmiar przy tej feldze( mam na myśli wlasciwy) . Czy istnieje możliwość wsadzenia opony z większym profilem przy tej feldze? Chce zmienić na 245/45/19 przód 275/45/19 dla poprawy komfortu jazdy ( obecnie czuć każdą mała dziurę bądź nierówność) dodam,że myślałem o innej feldze np.18 cali ,ale wydaje mi że jednak chce pozostać przy rozmiarze 19 cali . Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie możesz bo będzie za duża różnica w średnicy między tyłem a przodem i systemy wspomagające ześwirują i pojawią się błędy na desce. Polecam zaznajomić się z obliczeniami średnicy kół bo nie właściwie to interpretujesz, myślisz że jak obydwie opony o różnej szerokości mają profil 45 to są równe a to jest błąd bo szerokość też zmienia średnicę opon dlatego fabrycznie masz 245/40 przód i 275/35 tył żeby wszystkie 4 koła miały zbliżoną średnicę. W necie są specjalne kalkulatory opon tak że polecam skorzystać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chodzi o średnicę 4 kół to będzie równo ale opony urosną względem zalecanych o prawie 2,5 cm i pozostaje pytanie czy nie będą ocierały podczas skrętu pomijając wygląd i homologację. Jeśli chcesz poprawę komfortu to może pozostań przy zalecanym rozmiarze ale kup zwykłe a nie run flat, ja tak zrobiłem i jestem zadowolony tylko że mam R18.
Opublikowano
Też tak zrobię! Powinny wejść bo jeszce jest dużo miejsca ( kwesta sprawdzenia u wulkanizatora ) wcześniej nigdy nie miałem Run flatow więc nie wiem jaka będzie różnica na komforcie jeżeli je zamienię na normalne.... dzięki bardzo za porady .pozdrawiam
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Zwiększając profil raczej prawdopodobne, że będzie tarła opona o nadkole przy skręcie, dołku.

Tylko fabryczny rozmiar. Zmniejsz felgę, nie chcesz zmniejszyć wyrzuć run on flat, ale kosmosu w różnicy się nie spodziewaj.