Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów

Po raz kolejny spotkał mnie problem dostającej się wody do bagażnika. Powodem okazało się zatwardzenie w układzie odpływowym z dachu panoramicznego, a jak to bywa z większymi zatwardzeniami, niekiedy trzeba .... pomóc :shock:

Wcześniej przetkałem tylny prawy odpływ panoramy i problem zniknął, ale na krótko. Z lenistwa nie chciało mi się sprawdzać drugiej strony no i ... karma wraca :shock:

Radzę nie lekceważyć tego tematu bo jeśli woda zaleje elektronikę znajdującą się w boczkach, podsufitce i bagażniku, to problemów może być więcej :nienie:

1) Sprzęt

Zanim moje zwinne rączki zabrały się do pracy przygotowałem niezbędny sprzęt:

- klucze torx o rozmiarze 3 i nasadka 8mm,

- klucze do demotażu elementów tapicerki - demontaż podsufitki

2) Demontaż tapicerki

- przykry widok

pWb7YHv.jpg

jRpIQfh.jpg

- demontaż boczków i słupka - 3 sróbki torx i 1x nasadka 8mm

0Kv4a4S.jpg

btoTXky.jpg

0hu0qpu.jpg

- po ściągnięciu boczków należy odłączyć 2 wtyczki - mechanizm zwijania rolety i światełko

- Następnie należy odkręcić mocowanie kratki z rolety i delikatnie podważać podsufitkę (z tyłu trzyma się dodatkowo na 2 klipsach). Nie trzeba demontować całej,wystarczy ją delikatnie podważyć, bo dla średniej muskularnej sylwetki jak ja :shock: , nie powinno by c problemów żeby wyciągnąć wężyk z odpływu

p6LRyU6.jpg

- Przewód odpływowy znajduje się przy panoramie

dnS5hmZ.jpg

- A tu brak przewodu, czyli widok jelita grubego panoramy

t0Mfvsy.jpg

3) Lewatywa

- Spuszczamy wodę z węża

qdfgqm7.jpg

- I zajmujemy się naszym zatwardzeniem. Ja użyłem kompresora

aPha3Bc.jpg

- A tu przyczyna moich problemów - taki mały klopsik

DyQSPqh.jpg

3) Testy

- Zakładamy wężyk po przetkaniu

- Zalewamy panoramę dużą ilością wody

- Jeśli nie przecieka to składamy tapicerkę

4) Finisz

- pijemy piwko i chwalimy się żonom jakimi to jesteśmy zaradnymi fachowcami i ile kasy zaoszczędziliśmy :8) . Jeśli żona przewraca oczami lub klepie nas po ramieniu to znak że robota jest wykonana prawidłowo a my jesteśmy bogatsi o nowe doświadczenia :mrgreen: :8)

Edytowane przez piecia55
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Super kolego, tylko zdjęcie pod podpisem: „- demontaż boczków i słupka - 3 sróbki torx i 1x nasadka 8mm" nie działa. Popraw dla potomnych.

Imgur mimo wszystko długo trzyma hosting zdjęć.