Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Walczę o zwrot akcyzy [Pisałem juz o tym na forum.] Trwa to już sporo czasu, przeszedlem wiele etpów od wniosku o zwrot akcyzy, skargi, odwałaniu od decyzji ponownie skargi do GUC aż wreszcie pozew do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Od daty złożenia pozwu i wniesieniu odpowiednich opłat minęło 10 miesięcy :jawdrop: i dziś otrzymałem pismo od WSA z propozycją zlozenia wniosku o rozpoznanie sprawy w trybie uproszczonym. :doh: :?:

Tu moja prośba:

Co ztym począć dalej? Czy składać ten wniosek? Co będzie jak nie odpowiem w ciągu 7 ? Co robić ..... :reading: :reading2:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Postepowanie przed sądami administracyjnymi jest regulowane przez ustawę z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Generalnie są dwa tryby rozpatrywania spraw: na rozprawie i wyjatkowo w trybie uproszczonym, ale tu odwołam się do przepisów, które brzmią:

Art. 119. Sprawa może być rozpoznana w trybie uproszczonym, jeżeli

1)decyzja lub postanowienie są dotknięte wadą nieważności...(to nie ma tu zastosowania)

2)strona zgłosi wniosek o skierowanie sprawy do rozpoznania w trybie uproszczonym, a żadna z pozostałych stron w terminie czternastu dni od zawiadomienia o złożeniu wniosku nie zażąda przeprowadzenia rozprawy.

Jeżeli się na to zgodzisz to:

Art. 120. W trybie uproszczonym sąd rozpoznaje sprawy na posiedzeniu niejawnym w składzie jednego sędziego.

Mój komentarz jest taki, postępowanie uproszczone jest odstępstwem od zasady jawności postępowania sądowego wyrażonej w art. 45 Konstytucji oraz art. 10 cytowanej wyżej ustawy. Generalnie chodzi o szybsze rozpoznania sprawy, odbywające się na posiedzeniu niejawnym w składzie jednego sędziego. Brak rozprawy, a więc brak konfrontacji stron. Następstwem uproszczenia postepowania jest większa rola w tym trybie pism składanych przez strony, co wymaga od nich większego zaangażowania (lub czekania co sędzia zrobi). Wydany na posiedzeniu niejawnym wyrok ma tę samą moc co wyrok wydany na rozprawie. Odpis sentencji wyroku, a gdy uzasadnienie wyroku sporządza się z urzędu, odpis sentencji wyroku wraz z uzasadnieniem, doręcza się wszystkim stronom. Jeżeli sąd doręcza odpis sentencji wyroku wydanego na posiedzeniu niejawnym stronie działającej bez adwokata lub radcy prawnego, poucza ją o terminie i sposobie wniesienia środka odwoławczego. W sprawach, w których skargę oddalono, uzasadnienie wyroku sporządza się na wniosek strony zgłoszony w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia sentencji wyroku. W takiej sytuacji odpis wyroku z uzasadnieniem doręcza się tylko tej stronie, która złożyła wniosek. W skrócie: będzie szybciej w tym trybie ale będziesz miał mniejszą możliwość obrony swoich interesów. Decyduj

• 1 miesiąc temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dalszy ciąg sprawy.

Zrezygnowałem z trybu uproszczonego, minęło kolejne 1,5 miesiąca. Dziś otrzymałem postanowienie WSA, które w skrócie brzmi iż sprawa zostaje zawieszona. W uzasadnieniu podano, że Sąd czeka na orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego w podobnej sprawie. Na odwołanie mam 14 dni.

Pozostało wię czekać..... :mad2: [chyba tylko "czekać"????] Cała zabawa trwa już od stycznia 2005 roku..... :shock:

UIHZ9556.JPG