Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Na co dzień jeżdżę E83, ale byłem ostatnio u pewnego starszego Pana jeżdżącego E46 2.0D, który poprosił mnie o pomoc. Auto zostało kupione w polskim salonie BMW, założono tam odcięcie zapłonu, z którym pojawił się ostatnio następujący problem:

W samochodzie jest mikrostyk pod siedzeniem, którego naciśnięcie generuje pojedyncze piknięcie i potem można było uruchomić samochód. Niestety ostatnio zaczęły się z tym problemy i samochód nie odpala (rozrusznik kręci normalnie, więc podejrzewam odcięcie paliwa).

Próbowałem coś tam kombinować i doszedłem do następującej sekwencji: jeśli przy stacyjce w pozycji 0 lub 1 przytrzymam ten mikrostyk, to słychać przez kilka sekund ciągły sygnał zakończony trzema piknięciami. Potem nacisnąłem przycisk raz i samochód odpalił. Niestety w święta problem powrócił i ww. sekwencja nie pomogła, samochód nie odpala.

Czy ktoś z Was ma może podobną blokadę i wie, jak ją programować? Albo może orientujecie się, jak ona jest wpięta w instalację, żeby można było ją wywalić w diabły? Właściciel ma prawie 80 lat, autko blisko 20 i raczej nikt go już nie ukradnie, a unieruchomienie samochodu w najmniej pożądanym miejscu i momencie powoduje u tego Pana duży stres...

Jeśli możecie, polećcie jakiś warsztat w Warszawie lub najbliższej okolicy, który mógłby ew. to ogarnąć - najlepiej zdalnie albo żeby mogli podjechać, bo autko właśnie stoi unieruchomione... :(

Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)