Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od jakiegos czasu posiadam BMW E87 z silnikiem 2.0d 163km. Po zakupie okazalo sie ze auto ma chipa, ktos to nie umiejetnie zrobil gdyz podniosl moc do 210km i auto przy przyspieszaniu bardzo kopcilo na czarno, doslownie chmury dymu. Chipa zdjalem w serwisie, zostala przywocona moc oryginalna. Mechanik powiedzial ze przez jakis czas moze jeszcze dymic zanim sie wydobedzie syf z ukladu. Tak tez bylo ale bardzo krotko. Auto przestalo jakos widocznie kopcic. Przjezdzilem od tamtego czasu ok 500km i zauwazylem dzisiaj ze znowu np na 3 biegu przy wysokich obrotach rzedu 3000-3500+ auto dosc mocno dymi na czarno. Czasami rowniez pusci lekkiego bąka gdy sie lekko przymuli silnik np na 4 biegu. Auto ma swoja moc, spala mi znacznie mniej po zdj tego chipa. Moje pytanie zatem brzmi gdzie szukac przyczyny, moze szykowac sie juz na wtryski ? Dodam ze auto bez fabrycznie bez dpf. Przepraszam moze za nie fachowy opis ale malo sie znam na mechanice. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może wtryskiwacze, może egr, warto go ograniczyć programowo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, ale trzeba z tym uważać, ponieważ sporo jest partaczy niestety.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Kontaktowałem się z pewnym mechanikiem i powiedział mi że w tym aucie sa wtryski piezoelektryczne przez co są one bez możliwości regeneracji. Także albo gość coś plecie albo pozostaje wymiana na nowe co podejrzewam że może być dość kosztowne
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba musisz zmienić mechanika na takiego ktory widział taki silnik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale jak zapłonu? Tu nie masz kopułki ani kabli ani świec zapłonowych. To nie jest benzyna. Tu masz wtryski i komputer który wszystkim steruje. Silnika krokowego też nie szukaj.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na początek podgląd korekcji na zimnym i rozgrzanym silniku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL