Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Forumowiczów

Kilka miesięcy temu zimą zapaliły się nagle kontrolki ABS, Hamulec ręczny i DTC. Pojechałem do mechanika i komputer pokazał prawy czujnik tylnego koła ABS. To trochę dziwne ponieważ gdzieś wyczytałem że jeśli ten czujnik pada to nie działa prędkościomierz a u mnie działał normalnie. Mimo wszystko wymieniłem ten czujnik. Jakiś czas był spokój do roztopów śniegu. Kontrolki znowu zaczęły się zapalać a za jakiś czas same gasły. Trzy razy tak się stało po wjechaniu w większą kałużę. Dziś rano byłem na myjni ujechałem kilometr znów zapaliły się te same kontrolki lecz do tego jeszcze na zmianę wyświetlał się kilka razy ABS i czujnik ciśnienia opon po czym później został sam ABS. Ujechałem kilka kilometrów i wszystko zgasło lecz za chwilę zaczął migać DTC a samochód zaczął dziwnie przerywać (tak jakby wpadał w poślizg) Za chwilę na nowo wszystkie kontrolki. Proszę Was o radę gdzie szukać przyczyny ? Pytam Was ponieważ kilka razy już byłem na kompie skasować błędy a mechanik twierdzi że niby jest wszystko ok. Oczywiście każde podłączenie kosztuje lecz już pomijając te koszty bardziej chodzi mi o bezpieczeństwo i sprawność auta. Ewidentnie dzieje się to jak samochód dostaje wilgoci. Dodam że sprawa dotyczy e90 318i 2007 rok.

Edytowane przez krisch
Opublikowano
Wykręć czujniki i zobacz, czy któryś nie jest przytarty od koronki. U mnie wymiana koronki pomogła. Możliwe, że razem z koronką będziesz musiał wymienić czujnik, jeżeli jest za głęboko przetarty.
Opublikowano

Serdecznie dziękuję za porady. Jutro wstawiam do mechanika i napiszę co było przyczyną.

Już po naprawie :D Mieliście rację żeby sprawdzić koronkę za co jeszcze raz bardzo dziękuję. Niestety musiałem wymienić przegub ponieważ było tak bardzo dużo rdzy że zakładanie samej koronki nie miało sensu.

Pozdrawiam Forumowiczów.