Skocz do zawartości

[e36] slaby odbior stacji radiowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem ze slabym odbiorem stacji radiowych. W aucie mam radio Business CD z zestawem Top Hi-Fi no i fabryczny wzmacniacz antenowy w slupku tylnym i antene w szybie. Spradzwilem, ze do wzmacniacza dochodzi +12V bialym przewodem. Sprawdzilem polaczenia i wszytsko wyglada OK. Jak odepne antene FM od wzmacniacza i trzymam w palcach koncowke od wzmacniacza to odbior jest czysty, ale jak puszcze przewod to sygnal oslabia sie i sa duze szumy. Po wpieciu z powrotem styku anteny FM do wzmacniacza, odbior jest stabilny, ale sa szumy. Czy uszkodzony jest wzmacniacz czy moze antena w szybie? Jak to sprawdzic i naprawic? Dziekuje
Opublikowano
Antena w szybie. Podlacz przewod linka do gniazda wzmacniacza i pusc pod polka tylna. Jak bedzia malo do dolutuj do niego drugi i pusc w slupku w kabinie. To bedzie znacznie lepsza antena.
Opublikowano
Rozumiem, ze mam podlaczyc zwykly przewod miedziany (bez ekranu) w miejsce anteny i ulozyc go pod polka, ewentualnie zawinac na slupki i pod podsufitke? Jest roznica czy to bedzie plecionka czy drut? Odizolowac i polozyc "gola" miedz czy moze byc w izolacji?
Opublikowano
Musi byc w izolacji. Linka. gdzie ulozysz sam zobaczysz jak bedzie odbierac. To sa poprostu sprawdzone miejsca. Konce linki oczywiscie zaizoluj.
  • 2 tygodnie później...