Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Instrukcja podaje, że automatyczna skrzynia w e46 nie wymaga czynności obsługowych.

Miałem wcześniej inne samochody z automatami i należało regularnie wymieniać olej oraz filtr, co gwarantowało żywotność i sprawne działanie skrzyni.

Czy rzeczywiście olej w bmw nie wymaga wymiany? Podobnie rzecz się ma z mostem.

Opublikowano

faktycznie w nowych skrzyniach zf podaje ze sie nie wymienia oleju - ale osobiscie uwazam ze wszystko co pracuje na oleju wymaga okresowo jego wymiany...

np W nowych autobusach SOLARIS ZF podaje ze skrzynia nie wymaga zadnych czynnosci serwisowych ani wymiany oleju - ALE po 400tys km lub jej wczesniejszym uszkodzeniu wymienia sie ja na nowa :duh:

Opublikowano

Witam

A nie mozesz sprawdzic w jakim stanie jest ten olej?

Domyslam sie,ze jest syntetyk koloru zoltego.

Jezeli jest nie przypalony i czysty,to nie musisz wymieniac,natomiast nie wiem jakie zalecenia sa do filtra oleju,gdzie mogly sie zgromadzic jakies brudy.Mozesz odkrecic miche zlac czesc oleju/calosci sie nie da/wymien lub umyj filtr miche ,uzupelnij olej i jezdzij dalej.Moze tak byc,ze olej jest trwalszy od skrzyni i rzeczywiscie wymiana nie jest konieczna,natomiast braki trzeba uzupelniac.

pozdrawiam