Skocz do zawartości

lancuch rozrzadu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnosnie lancucha rozrzadu 328 jak z jego wmiana na nowy czy przy kazdej wymianie oleju na nowy trzeba tez zmieniac lancuch na nowy??. Ostatnio jak bylem u mechanika to poiwedzial a lancuch to jest bezobslugowy wiec nie wiem co mam z tym fantem zrobic czy wymienic na nowy czy jezdzic bez obaw na tym co mam dodam ze przebieg samochodu to jest 130tys km prosze o pomoc

Opublikowano

Przy wymianie oleju na nowy wymieniać łańcuch na nowy?

Ciekawa teoria. Jeszcze takiej nie słyszałem mimo że ludzie rózne wymyślają. Moze ci sie pomyliło z tym że przy wymianie łańcucha dobrze jest też zmienić olej na nowy:)

Opublikowano
  • Autor
to znaczy bez obaw moge jezdzic na tym co mam lancuchu rozrzadu tak jak maialem u mechanika powiedzniane ze jest on bezobslugowy?
Opublikowano
Jak zrobisz 300tys to mozesz zacząć się dopiero zastanawiać co z tym łańcuchem, że w ogóle nie hałasuje:)
Opublikowano
  • Autor
dzieki teraz mam pewnosc :)
Opublikowano

Jezeli bedziesz w czasie wymienial olej to niemusisz sie martwic o lancuszek, tak jak kolega napisal przy 300tys mozesz sie nad nim saztanowic co dalej.

Pozdrawiam

Opublikowano
Łańcuch wymienia się po dopiero 500 tyś km według serwisu
Opublikowano
Łańcuch wymienia się po dopiero 500 tyś km według serwisu

nawet w 2.0d ?? one tyle wytrzymają ? 150KM z 2 litrów w dieslu to dosć wysilona jednostka i nie wiem czy 500tyś doczeka , mój ma narazie 240tyś i praktycznie pracuje ok, ale czy długo jeszcze - tego nie wiem

Opublikowano
500tyś.km to według serwisu ty możesz go wymienić i po 100tyś. ALE PO CO?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Są awarie typu pęknięta łyżwa, naciągnięty łańcuch, ale to są sprawy tak marginalne, że prędzej zobaczysz Yeti. Jak będziesz miał ze 300-400, może 500 tys. km, to daj znać :)
Kai
Opublikowano
no to fajnie , może ktoś z Was napisze jaki olej kupić po potrzebuję na dolewkę / wlany jest castrol LongLife ale jaki to nie wiem bo na fakturce z ASO pisze SAE 0-30 / musze dolać bo miałem i tak niski poziom a do Inspekcji zaostało jeszcze 6000km / poprzedni właściciel wymianę robił w kwietniu w ASO - ja nie wiem nawet gdzie go kupic bo nigdzie nie widzę
Opublikowano
Wlej taki sam jak masz :wink: Powodzenia!
Opublikowano
tak bym zrobił jak bym wiedział jaki, bo są LongLife II , III , IV no i nie mam gdzie kupić - czyżby to był olej wyłącznie serwisowy BMW ?? podobno leją LL III ale to jest dedykowane do VW/Audi - czeski film , chyba tylko ASO