Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie wymieniłem kondensatory w module SGM bo znowu wywaliło mi błąd 93F9 , przez 200km po wymianie było spoko i nagle gong i znowu poducha świeci więc zrobiłem aktualizację modułu przez WinKFP , póki co błędu 93F9 nie ma ale wywaliło mi takie błędy :

93AD Systemzeitfehler

93BD Timeout ID 12H(SBSL B+- Diagnose Low)

93BC Timeout ID 11H(SBSR B+- Diagnose High)

Na dodatek jak się przejechałem to wspomaganie przestało działać poprawnie, chodzi ciężko jak w traktorze :D , w dodatku posypało błędami z DSC itp . Z tego co wiem muszę uruchomić czas systemowy w satelitach , posiadam Ista D , Ista P i cały pakiet Standard Tools , będę wdzięczny jeśli ktoś poratuje co mam zrobić dokładnie (opisać , może być na pw) bo nie chcę czegoś uwalić , juto muszę koniecznie mieć sprawne auto na wieczór a nie wiem co zrobić :/ , nie mam zielonego pojęcia jak uruchomić ten czas systemowy i czemu wywala brak komunikacji SBSL i SBSR

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam taką samą sytuacje z błędem....wymieniłem kondensatory i po tygodniu wywaliło znowu. Pomogło u Cb kodowanie ?

P.S Musisz zrobić reset czasu systemowego, na szybko wyciągnięte z neta.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Więc tak , założyłem kondensatory trochę inne, słabsze bo 50V ale 10000uF pojemności , zrobiłem update softa do najnowszego i błędu nie ma już kupe czasu . Zamówiłem odpowiednie kondensatory takie jak były oryginalnie i niestety ale 4 sztuki nowych kondziołów nie działają , w sensie jest spadek napięcia i wywala na nich błąd... zauważyłem też, że może to być spowodowane przerwaną ścieżką w miejscu gdzie wchodzą stopy kondensatorów , zrobiłem mostek z jednego na drugi po plusie (bo nie było przejścia z jednego na drugi) i działa do dzisiaj.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Oddałem płytkę do fachowca, który reanimował układy i polakierował na nowo. Od miesiąca jest spokój. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.