Skocz do zawartości

E60 M54 temperatura pracy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

w grudniu wymieniałem:

- pompę wody

- termostat

- paski rolki

- węże chłodnicy

- dodatkową pompę wody

- zbiornik płynu wyrównawczego

- nowy korek

Miałem rozszczelniony zbiornik więc zmieniłem przy okazji wszystkie inne elementy (były oryginalne) ponieważ, prawdopodobnie niedługo czekała by mnie wymiana.

Przed wymianą temperatura wahała się w okolicach 96-99, po wymianie było tak samo (termostat Gates za ok. 300zł). Wydawało mi się, że wszystko jest dobrze. Auto ma założoną instalację BRC i w piątek byłem na regulacji gazu w związku z cyklicznym przeglądem po 30kkm. Po wyjechaniu z serwisu nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Dziś rano jadąc do pracy zawyżyłem, że wskaźnik temperatury (kreseczki przy obrotomierzu) pokazuje 3 kreski. Dla "normalnej" temperatury pracy zawsze są dwie kreski więc zdziwiło mnie to tym bardziej, że przejechałem już 40km (ogrzewanie także nie dawało rady). Wszedłem w ukryte menu a tam temperatura 59-60 stopni w trasie. W korku około 70-74 stopni.

Wyczytałem, że DME steruje "grzałką" termostatu pobierając parametry pracy silnika. Czy możliwe jest, że gazownik "przedobrzył" z ustawieniami i teraz silnik szybciej się schładza? Nie jestem pewny ale wydaje mi się, że stało się to po wizycie w serwisie. Wcześniej nie zauważyłem takich problemów. Zamówiłem nowy termostat ale nie jestem przekonany do teorii, jakoby nowy termostat Gates przejechał 15kkm i się zepsuł. Nie chciałbym wymieniać części, które są dobre. Teraz zamówiłem Wahlera.

Czy spotkał się ktoś z takim problemem? Przełączyć na PB i pojeździć kilka dni? Czy po prostu jest to normalny objaw padniętego termostatu i miałem nieszczęście trafiając na wadliwą partie.

Opublikowano

Sterowanie grzalka odbywa sie tylko w extremalnych warunkach przeciazeniowych (tor, ciagla jazda w gore itp) Jezeli takie nie wystapia wszystko pracuje jak w "normalnym" samochodzie.

Instalacja Lpg ingeruje w uklad chlodzenia ale nie elektronicznie wiec gazownik samymi regulacjami nic nie mogl narozrabiac. Chyba ze jeszcze cos robil mechanicznie. Wyglada jakby termostat nie zamykal i jezdzisz caly czas na duzym obiegu.

Na pytanie czy miales pecha nikt zapewne nie zna odpowiedzi ot tak. Najlepszym doradca najprawdopodobniej bedzie Inpa lub inny podobny diagnoster.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Z moich obserwacji wynika, że problemy prawdopodobnie zaczęły się już od jakiegoś czasu więc termostat nie wytrzymał długo - ok. 2mc czyli jakieś 6.000-7.000 km.

Co się okazało, termostat Gates a w środku firma "Motorrad". Nie byłem pewny czy go zakładać ale przy demontażu starego termostatu pękła mi obudowa przy zatrzasku węża (ze starości) i nie miałem wyboru (stary ORI wytrzymał według wpisu z serwisu BMW ponad 100.000km!).

Na 99% termostat jest ciągle otwarty, chińska podróbka wsadzona do pudełka Gates. Teraz kupiłem Wahlera (już doszedł i czekam na montaż) który już wzrokowo jest lepszej jakości.

Dam znać czy to rozwiąże problem aby przestrzec innych użytkowników przed termostatami tej firmy. Gates 300zł / Wahler 145zł. Nie oczekuje po nim cudów ale jak nie wytrzyma dłużej niż 10.000 km to wrzucę ORI i będzie spokój.

Rozszczelnienie zbiornika miałem przed wadliwy korek ciśnieniowy. Nie miałem nic innego pod ręką jak pobliska hurtownia motoryzacyjna i co mieli najlepsze to Gates. Korek pasował, działał ale nie zatrzaskiwał się przy dokręcaniu. Można było go odkręcić jednym palcem. Po dwóch dniach wleciał zamówiony ORI.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Jestem po wymianie. Nowy Wahler póki co działa dobrze. Starty Gates (Motorad) przepuszczał płyn cały czas identycznie jak na tym filmie:
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam,

Mały update. Termostat Whaler działa dobrze jeśli chodzi o trzymanie temperatury. Niestety ale dzisiaj przyglądając się komorze silnika zauważyłem plamki na obudowie filtra. Z doświadczenia wiem, że jest to prawdopodobnie osad z płynu który rozrzuca pasek. Szukając wycieku znalazłem - wyciek mam spod grzałki termostatu. Płyn sieka po obudowie i zbiera się na jednej ze śrub obudowy. Stamtąd ścieka na pasek.

Także termostat Whaler działa ale zaczął puszczać płyn na grzałce termostatu po 12.000 km. W sumie nie wytrzymał więcej niż Gates. Plus taki, że za Gates dostałem zwrot kasy.

Pytanie do was. Kupić teraz Behr czy dać sobie spokój i kupić Ori BMW? Jakie macie doświadczenia z zamiennikami w E60 M54?

Opublikowano

Witam

20k km temu kupiłem termostat behr i działa idealnie.

Opublikowano
  • Autor
Kupiłeś na alle czy gdzie indziej? To jest BEHR w pomarańczowym pudełku czy MAHLE w niebieskim?
Opublikowano
  • Autor
Edit. Właśnie sprawdziłem mój Ori termostat, który wymieniałem bo mi pękł. BEHR.
Opublikowano
Kupowałem na allegro ale w jakim to przyszło pudełku to nie pamiętam. Wiem tyle że na obudowie był napis behr i jakieś tam numery
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
Założony behr, póki co działa.