Skocz do zawartości

E60 525i 2004 skrzynia wchodzi w tryb awaryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pacjent to E60 525i 2004r z automatyczną skrzynią. Auto posiadam jakieś pół roku i przez ten czas nic nie działo się ze skrzynią. Chodziła dobrze. W sobote jednak wydarzył się problem bo przy mocniejszym dodaniu gazu podczas jazdy po mieście coś szarpnelo, ze myślałem że dyfer wyrwalo i skrzynia weszła w tryb awaryjny. Zajechalem do domu, sprawdziłem błędy ISTĄ i wyskoczyly takie bledy:

4EE8 czujnik prędkości obrotowej turbiny

4F81 kontrola przełożenia sprzęgła A

50DD dwie funkcje zastępcze aktywne.

Skasowalem błędy, ale skrzynia cały czas chodziła w trybie awaryjnym więc zresetowalem adaptacje i o dziwo błąd zniknął, a skrzynia zaczęła pracować normalnie. Na drugi dzień z rana jeździłem dookola domu próbując jeździć na różnych obrotach itp I było wszystko ok więc wybrałem się do miasta i znowu tryb awaryjny. Zauważyłem że jak skrzynia się rozgrzeje i dostanie większego kopa (w sensie trochę ostrzejsze jazdy) to zaczynają się przeboje.

Wstępnie jestem umówiony do mechanika na czwartek, ale chciałbym zasięgnąć waszej porady co to może być i na co mogę się ewentualnie przygotować. Czy lepiej już szukać innej skrzyni.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeśli to się dzieje przy zmianie biegów to wymień elektrozawory i zrób procedurę adaptacyjną.

Komplet 900pln, doświadczony mechanik 200pln.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
  • Autor
Tak, skrzynia wbija tryb awaryjny kiedy próbuje wrzucić bieg. Wtedy szarpnie i wywala awarię.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wymień oczywiście olej. Motul z 300pln kosztuje. Tylko zarejestruj wymianę oleju w EGS i zrób procedurę adaptacyjną.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Miałem podobny (jesli nie taki sam) objaw, przy mocnym wciśnięciu gazu szarpnięcie i tryb awaryjny z jednym przełożeniem. Wymiana elektrozaworu i po kłopocie. Już w tej chwili nie pamiętam od którego biegu. Na manualu testowałem, który mi wypadał, 4 lub 5. Fakt, że nie wszędzie dostaniesz 1 elektrozawór, więc może być, że i tak trzeba kpl wymienić. Jak bedziesz miał rozebrane zwórć uwagę na uszczelkę, taka metalowa z gumowymi ścieżakmi. Jeśli jest twarda, pokruszona, traci szczelność, też może powodować utraty ciśnienia i problemy.
Opublikowano
  • Autor

@mcmt jak już skrzynia będzie rozebrane to olej wiadoma sprawa.

@marek1610 z tego co zauważyłem to wypada na 3 biegu i pierwsze co mi przyszło na myśl to te tłoczki lub elektrozawor, ale co ja sie tam znam

Opublikowano
Jeśli myślisz o takich małych gumowych tłoczkach, to warto tak czy inaczej wymienić. Poprawia się "kultura" przełączania biegów, a zazwyczaj widać na nich ząb czasu. Jak się weźmie nowy i stary to gołym okiem widać, że stary jest niższy i płaski. Jak gdzieś idzie dorwać 1 elektrozawór, to warto zmienic jedną szt. One nie wszystkie są takie same. Od któregoś biegu jest taki sam jak od innego ale nie pamiętam szczegółów, od których biegów są takie same.
Opublikowano
  • Autor
Ok dzięki za podpowiedzi, przynajmniej wiem czego mogę się spodziewać i ewentualnie podpowiedzieć mechanikowi czego się dowiedziałem. Czwartek lub piątek dam znać jaka diagnoza.