Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdy kupiłem auto , na kompie wymiana świec była za 90 tys km . Nie uwierzyłem , ale oględziny wyjętej świecy wypadły OK .

Od tego czasu przejechałem 45 tys km i niby nic się nie dzieje .

Nie mam zaufania do wskazań BC (patrz interwał olejowy) a nie mam zamiaru czekać na problemy

więc chcę zadać pytanie jak często należy (praktycznie) wymieniać świece w N52B25 (2005 rok) ?

No i które ?

BOSH FR7NPP332

NGK ILZFR6D11

PLZFR6A11S

Opublikowano
Komputer mozna zresetowac bez wymiany swiec. Wiec mogl ktos tak zrobic na 10 tys przed sprzedaza. Swiece czesto chodza po 100tys km na benzynie (na lpg krocej) i nadal silnik pracuje dobrze. Problem w tym ze im dluzej siedza w glowicy tym wieksze ryzyka zapieczenia. Wtedy pojawia sie problem ktorego nie bierzesz pod uwage- problem wykreceniem. Potrafi sie uskubac urwac itd. Dlatego jezeli swieca ma 45 tys km i Ty ja tam wsadziles wiec wiesz o tym to jeszcze jezdzij do 75tys.(na benzynie). Ale jezeli nie wiesz ile juz siedza to wymien. Co do swiec kazde rekomendowane przez producenta tylko kupione nie na alegro. Nie mowie ze wszystkie na alegro to podroby ale skad bedziesz wiedzial ze wlasnie nie te ktore kupiles? Ja jezdzilem na NGK zawsze we wszystkich Bmw i zawsze jest wszystko ok.