Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj znajomy wymienił mi 4 sprężyny. Problem pojawił się już na geo ponieważ Pan stwierdził że jest krzywa buda i przednie lewe koło ma zły kąt pochylenia koła. Dziwne rok temu było wszystko ok na geo a teraz taki tekst. Pilnie potrzebowałem auta więc musiałem wyjechać. Dzisiaj patrzę że prawa strona stoi niżej niż lewa o jakies 1.5 cm. Czy da się źle założyć sprężyne albo odwrotnie? Był temat z źle zamontowaną sprężyna ale chodziło o tył i skrzypienie jej a u mnie przód i nic nie skrzypi. Auto jeździ prawidłowo nawet nic nie ściąga zawieszenie nie ma absolutnie żadnych luzów. Co może być nie tak?

Opublikowano

Pewnie że się da źle założyć i ewidentnie jest spartolone.

Ostatnio wymieniałem z przodu sprężyny i amortyzatory.

W sprężynach nie ma znaczenia strona prawa czy lewa dotyczy się to obydwóch osi.

Znaczenie ma jak ją założysz to znaczy nie jest ona symetryczna i jest różnica pomiędzy górą a dołem sprężyny.

Zobacz sobie foto sprężyn z tylnej oski , nowe nawet mają naklejkę z strzałkę i napisem "top"

76b22b7dea3e1ff2med.jpg

W przedniej osi jest to samo choć jak teraz wymieniałem to nowe nie miały oznaczenia ale założyłem je tak samo jak były założone stare.

Nie mam fotki starej i nowej sprężyny na kompie , ale mam starą wystawioną na sprzedaż i widać ,że nie jest symetryczna .

Link do aukcji. Tak jak jest zdjęcie była ona założona i nie może być odwrotnie.

https://allegro.pl/oferta/sprezyna-przod-bmw-x3-e83-sportowe-s226a-7819087523

całość na przednią oś do S226 kupiłem na aukcjach razem coś około 1800zł :

https://www.ebay.pl/itm/2-BILSTEIN-B4-STOSSD%C3%84MPFER-FEBI-DOMLAGER-VORNE-BMW-X3-E83-SPORTFAHRWERK/382653573524?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

https://www.ebay.pl/itm/SPIDAN-Fahrwerksfeder-86986/362174458248?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano
No to muszę oddać żeby sprawdził dokładnie i poprawił. Mechanik twierdzi że nie da się tego źle złożyć ale nie robił problemu i kazał przyjechać. Sprężyny to eibach pro kit a zawieszenie s226. Eibach trafiły się nowe za 400 zł więc się skusiłem a tu taka lipa :(
Opublikowano
A i dziękuję za szybką pomoc mam nadzieję że to nie jest wina budy która niestety jest powypadkowa. Z resztą na ori sprężynach było ok i geometrie też bez problemu ustawili.
Opublikowano

U mnie całe auto było pochylone na lewą stronę , obojętnie czy patrzyłem na nie z przodu czy z tyłu było to widać .

Przyczyną właśnie był zawias lewy przód- ułamana sprężyna , wydojony amor i zmiażdżony odbój.

Prawa strona to sprężyna była cała , amor już zdychał , zmiażdżony odbój.

Po przeszczepie na nowe wszystko jest OK.

Jest jeszcze taka opcja choć mało prawdopodobna że nowa sprężyna się ułamała , bo aby ją założyć to trzeba tak to ścisnąć aż soki z niej pójdą . :D

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano
Tak patrzę że u mnie chyba też leży cała prawa strona. Tzn tył i przód. Chyba zamówię amory w Inter carsie przednie do s226 po 400 zł szt.
Opublikowano

Jedź na diagnozę zrób test tłumienia.

U mnie było tak.

f09e995441aa5d2fmed.jpg

O dziwo prawa strona z testu wyszła spoko choć amor był na wykończeniu , sprężyna trzymała całość na tyle że wynik wyszedł dobry. Jest to bardzo mylące,

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano
Ok super dzięki. Jutro podjadę na stację i dam znać. Teraz jestem pewien cała prawa strona ja niżej od lewej i widać to gołym okiem nie trzeba nic mierzyć. Tylko czemu na ori sprężynach w tym jedna tylna pęknięta i stała prosto :mad2:
Opublikowano

Przyczyną była oczywiście spartolona robota....

[img=https://imagizer.imageshack.com/img922/9470/bEzWYQ.jpg]