Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupilem kabel od viakena na rs232 i INPA oraz bmwscanner nie widzi wcale samochodu battery i ignition jest OFF.I npa zainstalowana byla od trandolfa zgodnie z instrukcją a bmwscanner dostałem od viakena, laptop oczywiscie posiada COM i ma win xp 32bit, najpierw podłączałem kabel laptop-samochód, następnie włączałem zapłon albo uruchamialem silnik (próbowałem oba przypadki) i na sam koniec uruchamialem program. Poniżej załączam zdjecie gniazda i połączenie pinów w kablu.

https://ifotos.pl/z/qwaexap

https://ifotos.pl/z/qwaexah

Opublikowano
Mi też pokazuje w inpie, że zapłon jest wyłączony ale wszystko działa. Próbowałeś się połączyć z jakimś modułem np silnika? Upewnij się że wybierasz odpowiedni kod silnika i powinno działać.
Opublikowano
M52B28 jest na Siemensie, a M50B25 jest na Boschu. Być może dlatego Marmi się łączy, a Netukerme nie. Sam mam interfejs od Viakena i przy M50B25 mogę jedynie odczytywać i kasować kody błędów ECU. Inne moduły są nie widoczne. Ciekaw jestem rozwiązania problemu, bo chciałbym połączyć się z modułem poduszek i ABS. Netukerme, spróbuj interfejs podłączyć do wyłączonego laptopa i dopiero go uruchom.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podmieniałeś plik ediabas.ini ? Silnik z vanosem czy bez?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowałem się na zakup lepszego interfejsu. E36 z 1992 roku, więc wybrałem interfejs na rs232. Carsoft 6.5 łączy się z większością modułów, jednak jego możliwości nie są duże. Chciałbym więc skorzystać z INPA. Z informacji jakie znalazłem na forum do mojego auta najlepiej użyć starszej wersji, która nie będzie poprawnie działać z Win7. Skorzystałem z zasobów trandolfa, i na laptopie z Win7 zainstalowałem gotową maszynę wirtualną z inpą na XP.

Po instalacji zgodnie z załączoną instrukcją INPA nie wykrywa interfejsu, battery i ignition jest OFF. Podejrzewam, że powodem jest konfiguracja oprogramowania pod interfejs USB. Zainstalowałem na maszynie wirtualnej Carsoft 6.5. Nie chciał działać, ale udało mi się zmienić konfiguracje portów i połączył się. Inpa jednak nadal nie wykrywa interfejsu.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co powinienem zrobić aby działało to z interfejsem rs232?