Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Borykałem się z problemem "przepalania" tylnych lamp ledowych (zimne luty). W ciągu 9 miesięcy 6 sztuk poszło z dymem. 5 lamp naprawionych, 1 wymieniona na inną - ale problem cały czas wracał. Aby co miesiąc nie naprawiać lampy trzeba było coś zmienić. Ponoć problemem są przegrzewające się moduły led, zatem zapadła decyzja o ich wymianie na inne - rzekomo lepsze/poprawione (nie nagrzewające się), ale NIE-oryginalne.

Po ich podłączeniu trudno powiedzieć czy problem z lampami zniknął, bo to wymagałoby kolejnych 1-2 miesięcy użytkowania. Tymczasem powstał nowy - zakłócenia w odbiorze radia (połowa stacji szumi).

Przy włączonym zapłonie (włączone światła) i podłączonym module jest szum / po odłączeniu momentalnie znika.

Kupiony został nowy filtr do radia - okazało się, że jest identyczny i różni się tylko rokiem produkcji. Dalej to samo.

W ramach eksperymentu dorwałem drugiego X3 F25 - ten sam silnik, zbliżone (ale nie identyczne) wyposażenie, rok produkcji początek 2011 (mój wrzesień 2010), nawet przebieg podobny ;).

Co ciekawe, podłączone zostały "nowe, poprawione" moduły LED i tam problem z radiem nie występuje.

Kolejny pomysł wpadł na wzmacniacz - mimo, że te same, to spróbowaliśmy je podmienić. Niestety, to też nic nie dało.

Reasumując, stare moduły led to problem z dalszymi awariami lamp. Ale nowe działają w innym X3 bez tworzenia zakłóceń na radiu, a w moim nie - CZEMU?

Czy ktoś spotkał się z czymś takim lub przychodzi mu do głowy co można jeszcze sprawdzić?

Nie chciałbym stanąć przed dylematem typu "albo radio, albo światła" :).

Opublikowano

Zależy z jakich zamienników korzystałeś. Wg informacji z tego tematu:

https://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=822229

niektóre nieoryginalne moduły mogą powodować interferencje, np przy uruchamianiu silnika trzeba przykładać klucz do kolumny kierowniczej.

Rozwiązaniem które nie wykazuje takich anomalii jest moduł LDD-500L/LDD-500HW (lub wersja -300) montowany bezpośrednio, zgodnie z tym opisem z trzeciej strony ww tematu.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki Santa Cruz.

Nakierowałeś mnie na rozwiązanie problemu. Ostatecznie skończyło się na tym, że mechanik zamówił płytki od gościa z Norwegii w linkowanego forum i zrobił własne moduły, które nie powodowały interferencji. Lampy świecą i podobno generują mniej ciepła, więc nie powinno być już problemu. Jak będzie? Zobaczymy... ;)