Skocz do zawartości

E60 520D 163 KM 2006 r / drgania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam takie pytanie do was, zauwazylem ze przy wciskaniu sprzegla czy dodaniu lekko gazu gdy mam obroty +/- 800/900 auto zaczyna miec drgania i tylko na tych obrotach to występuje czy mam mniej czy wiecej jest wszystko ok tylko wlasnie na tych podanych slychac różnice i czuc drgania, macie jakis pomysl co to moze byc? wtryski?

nie zwrocilbym na to szczególnej uwagi gdyby nie fakt np stania w korku na wrzuconym biegu ze wcisnietym sprzeglem (te obroty wskakuja) drzy i slychac zmianę (kompletne sprzeglo wymienione 2 tyg temu)

dzieki za pomoc!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprzęgło wymienione a dwumasa? W jakim stanie jest koło pasowe? Wtryskiwacze raczej odpadają ale można rzucić okiem na korekcje, szczególnie w tej sytuacji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
dwumasa sprawna w normie - sprawdzana, kolo pasowe nowe tez wymienilem razem z paskami klinowymi, moga powodowac to zuzyte gumy od tlumika?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mogą, niech druga osoba wtedy przytrzyma końcówkę wydechu. Z reguły wymiana samego sprzęgła skutkuje wymianą jeszcze raz, tym razem z dwumasą, w krótkim czasie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
To nie wina dwu masy po wciśnięciu sprzęgła automatycznie podnoszą sie obroty do bodajże 950 i auto wpada w lekki rezonans wymiana łacznika tłumnika nic nie daje ani wymiana koła pasowego i dwu masy nawet wymiana poduszek też nie .Podejrzewam ze tak zle jest dobrana charakterystyka tłumienia poduszek zawieszenia silnika które nie potrafią eliminować tych drgań( nawet fabryczne).
Opublikowano
  • Autor

od samego początku kupna samochodu miałem te drgania i dzwiek po wcisnieciu sprzegla (950 obroty) bylem przekonany ze to lozysko oporowe, zdecydowalem sie na kilka modernizacji typu: nowe kolo pasowe, paski klinowe, wyrzucenie klapek z kolektora, kompletne sprzeglo, 2 poduszki od silnika, poduszke od skrzyni biegow, nowy olej w skrzyni - wydalem prawie 5 tys a zmian w sumie zero. Jak bylem u kumpla mechanika po ogarnieciu tej sytuacji mowil o gumach na wydechu, noga przycisnal podczas pracy i rzeczywiście roznica byla, jade na dniach naprawic reczny to przy okazji te gumy ew plecionke wymienie i zobaczymy czy zagra.

a pompa wody lub sprzegielko od alternatora moze byc przyczyną?

Opublikowano
  • Autor

wymiana ogumienia wydechu pomogla :) dzieki za odpowiedzi!

do zamkniecia temat

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nieźle ktoś to diagnozował..5k a to gumy wydechu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL