Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzień dobry,

Nie wiem dlaczego to piszę, skoro jest oficjalny dokument BMW dotyczący doposażenia o kamery 360/kamerę cofania ale...

Do montażu kamery potrzebujemy:

Kamerę z przyciskiem w klapę

Moduł kamery (można kupić rear view lub kompletny top/side/rear view)

Zestaw okablowania z ASO (koszt dla mnie 190zł) - nr 61122154696

Zestaw okablowania zawiera przeowdy z terminalami na końcu, dzięki czemu wystarczy zrobić 'pyk' w kosteczkę i już jest. jedynie sygnały CAN wymagają lutowania/zaciśnięcia - złączkami, które również są w zestawie. Bardzo fajny zestaw.

Ja montowałem w F11 08/2010 r.

Posiadałem HiFi, które zmieniłem na Top-HiFi więc zostały mi w bagażniku dwa luźne przeowody CAN, które służyły do komunikacji ze wzmacniaczem. Później BMW od tego odeszło, więc zawsze można wziąć sygnał CAN L i CAN H z modułu COMBOX, który jest obok.

W obu przypadkach są to kabelki żółto-czerwony (CAN_H) i żółto-brązowy (CAN_L). W Combox jest to pin 5 i 6 odpowiednio.

Kolejnym krokiem jest podłączenie zasilania i masy. Do masy jest oczko, można podłączyć się do punktu masowego pod tylną lampą np.

Zasilanie zgodnie ze sztuką powinno być pociągnięte do kostki Z2*10B na pin 2

Tutaj schemat:

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f10-520d-lim/CIGfSrh1

Zostaje nam do podłączenia sygnał FBAS (czyli composite). Trzy piny.

Zółty, biały i ekran.

dla NBT jest to:

21,24,23 odpowiednio

dla CIC jest to: (na przykład)

18,28,27

Następnym krokiem jest dodanie parametru 3AG w FA za pomocą e-SYS i przekodowanie modułu PDC, HU_CIC lub HU_NBT oraz TSRVC.

Ja tak nie robiłem, robiłem ręcznie, gdyż nie chciałem stracić kodowań.

Przy podłączeniu na te piny funkcje odpowiedzialne za rear view camera w CIC dajemy na werte_21, zaś w NBT na werte_41.

Jest możliwość podania/wykorzystania innych złącz FBAS jesli macie NightVision lub TV, bądź inne źródło obrazu.

Generalnie mozna zakodować sobie TV, ustawić wejście na innych pinach i coś nie OEMowego podłaczyć przez composite i będziemy mieli obraz/telewizje, albo nawet screen mirroring z telefonu na ekran nawigacji przez funkcje 'tv'.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dzień dobry,

Nie wiem dlaczego to piszę, skoro jest oficjalny dokument BMW dotyczący doposażenia o kamery 360/kamerę cofania ale..............

Ten dokument można z pod jakiegoś adresu pobrać ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzień dobry,

Nie wiem dlaczego to piszę, skoro jest oficjalny dokument BMW dotyczący doposażenia o kamery 360/kamerę cofania ale..............

Ten dokument można z pod jakiegoś adresu pobrać ?

Nie mam tego linku zapisanego bo nie potrzebuje,

ale poświęciłem 15 sekund czasu by wpisać w google:

https://f30.bimmerpost.com/forums/attachment.php?attachmentid=1230655&d=1434827579

I wiesz co.

Wklejam nie sprawdzajac nawet co to jest, bo mysle ze to jest wlasnie to.

Trafiłem ?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy jest ktoś w stanie podać mi różnicę tych wiązek do doposażenia w kamerę ? Chce założyć u siebie w F30 tylko nie wiem która wiązka będzie dobra bo ceny MEGA zróżnicowane :P

61122183660 a 61122154696 ?