Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!! W pazdzierniku / listopadzie wybieram sie do Irlandii na troszke dluzej: byc moze rok a moze jeszcze dluzej. Zamierzam jechac aute. I tu pare pytan do ludzi ktorzy juz sa albo byli w Irlandii, bo slyszalem rozne opinie: czy mozna i ewentualnie przez ile uzytkowac samochod (oczywiscie BMW) w Irlandii bez przerejestrowania, bez placenia podatku itd. Roznie ludzie mowia: jedni ze przez 2 tyg, inni ze przez 6miesiecy a inni ze jeszce dluzej.

Czy warto przed takim wyjazdem zalozyc sekwencje??? Mam 523iA, wiec liczac ponad 2000km w jedna strone napewno troche bym zaoszczedzil, tylko jak to jest z gazem w Irlandii, czy jest dostepny i w jakiej cenie.

I wreszcie ostatnie pytanko: jak najtaniej / najszybciej dostac sie do Irlandii autem (chodzi mi o rozne linki do promow itd.). Z gory dziekuje za odpowiedzi

Opublikowano
Wg prawa unijnego możesz jedździc autem za granicą nie dłużej niż pół roku. Tak samo jest z prawem jazdy. Po 6-ciu miesiącach wypadałoby wyrobić nowe, irlandzkie. W praktyce jest to rzecz nie do sprawdzenia. No bo jak? Ewentualna kontrola przez patrol policji jest mało prawdopodobna, a wiadomo, ze za rejestracje samochodu i OC lepiej płacic w Polsce, bo jest duzo tansza. Jak policja poprosi Cie o papiery, to pokazujeszz, jak Ci sie pytaja ile tutaj jestes, to mowisz ze od tygodnia, wszystko.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
bylem tam jakis czas.. co prawda w Cork na poludniu nie w Dublinie.. i osobiscie nie mialem z tym problemow.. nawet kiedys mi mandat wystawili za parkowanie bez oplat :D ..no ale nie przejalem sie sprawa.. generalnie to fakt.. jezdzisz tak dlugo az cie nie zatrzyma polizei ich i nie powie ze masz przejrestrowac auto.. po tym trzeba by uwazac troche.. zeby nei trafic na tych samych ;) ..choc slyszalem ze podobno sa jakies brygady ktore sledza wjezdzajace auta z obcymi rej. ..no i sami mieszkancy sa czasem ze tak powiem 'uprzejmi' idonosza ze ten i ten jest tyle i tyle a auto ma na takich i takich blachach.. ale mysle ze to trzeba by sie postarac.. generalnie zasada jest prosta: nie zwracaj na siebie uwagi..
E39 540iA ... Kocham i Szanuję... :)
Opublikowano
Jeśli chodzi o "uprzejmość" to Irlandczycy generalnie lubią kablować i się z tym nie kryją. Więc trzeba uważać. Co do samochodu, to na pewno nie jest tak jak w tym artykule, ze tam 24 godziny. Bzdura!! Ja slyszalem o 3 miesiącach, jeśli pracujesz legalnie. Jednakowoż, z tego co widzę to po Dublinie jezdzi kilkadziesiąt samochodów z polskimi blachami. Kilka z nich na pewno od roku, bo juz tyle tu jestem i ciągle ich widuję. Więc niektorzy sie zbytnio nie przejmują ;)) A o Litwinach i Łotyszach to nie wspomnę, bo ich samochodów jest tu cala kupa... I to jakie fury, głównie BMW:)