Skocz do zawartości

Wymiana oringu pod elektrozaworem nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Robił to ktoś u siebie, dużo roboty? Ciężko po rozkręceniu wyjąć te rurki z obudowy nagrzewnicy?? A, i z jak dużym wyciekiem płynu mogę się liczyć przy wyjmowaniu tych rurek? :)

Pozdro i dzięki za pomoc

ps. chodzi mi o jeden z dwóch oringów PONIŻEJ elektrozaworu, wersja "aluminiowa" nagrzewnicy

Opublikowano

Witam

Jezeli jest tak jak w kazdej E 30,to da sie to zrobic samemu.

Ostatnio u mnie padl elekrozawor,po prostu ciekl,ale mnie sie nie chcialo samemu grzebac,bo nie mialem pewnosci.

Jest jdn problem a mianowicie jezeli poszla Ci nagrzewnica to zeby ja wyjac,trzeba polozyc kolumne kierownicy.

Rurki w miejscu laczenia skrecone sa na dwie srubki a cala nagrzewnica chyba na trzy.Musisz zdemontowac oslony tunelu ,ktorwe wchodza pod panel.Mechanik za wymiane elektro zaworu wzial za robocizne 100pln.

Jqak masz dobre narzedzia a w szczegolnosci lamane klucze i sprytne paluszki ,to dasz sobie rade.Ja jestem za leniwy na taki zabieg.

pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Jezeli jest tak jak w kazdej E 30,to da sie to zrobic samemu.

Ostatnio u mnie padl elekrozawor,po prostu ciekl,ale mnie sie nie chcialo samemu grzebac,bo nie mialem pewnosci.

Jest jdn problem a mianowicie jezeli poszla Ci nagrzewnica to zeby ja wyjac,trzeba polozyc kolumne kierownicy.

Rurki w miejscu laczenia skrecone sa na dwie srubki a cala nagrzewnica chyba na trzy.Musisz zdemontowac oslony tunelu ,ktorwe wchodza pod panel.Mechanik za wymiane elektro zaworu wzial za robocizne 100pln.

Jqak masz dobre narzedzia a w szczegolnosci lamane klucze i sprytne paluszki ,to dasz sobie rade.Ja jestem za leniwy na taki zabieg.

pozdrawiam

Dzięki za wpis, ale nie bardzo odpowiadasz na moje pytania.

Jeśli chodzi o nagrzewnicę, to na 90% jest ok. Nie wyciągałem jej z tego czarnego plastku, ale wokół niego nie widać żadnych wycieków.

Sam zawór też wygląda jak nowy.

To co na 100% cieknie to w miejscu wejścia tych dwóch rurek w nagrzewnicę, spod oringu nr 12

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AK95&mospid=47259&btnr=64_0514&hg=64&fg=15

Pytanie było czy jak rozkręce ten element żeby wymienić oring(i), to czy mi te rurki wyjdą lekko czy nie bo siedzą głęboko i trzeba więcej rozkręcać.

Pytanie drugie, ile płynu mi spłynie?

PS. Jeśli chodzi o wyjmowanie nagrzewnicy, to o ile wiem można ją wyjąć bez rozkładania kolumny kierowniczej.

dzięki i pozdro.

Opublikowano

Odpowiadam :P

Po odkreceniu tych srubek ,rurki chyba same odpadna/siedza plytko/

Co do ilosci plynu,tonie wiem,ale jakbys go troche spuscil z ukladu,to pewnie nic by nie zlecialo.

Co do wuciagania nagrzewnicy ,to pewnie masz racje,ale wtedy trzeba demolowac przedni panel.

Dodam tylko,ze musisz wyjac ta krotka czesc nawiwu.

pozdrawiam