Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, więc nie będzie typowego pytania, w stylu nie działa wycieraczka i typowej odpowiedzi w stylu: przewody w klapie. Wycieraczka działa, bardzo dobrze, tylko chciałem dopytać o sposób jej pracy :p

Ad.1

Przełączanie tylnej wycieraczki, to jedyna czynność podczas której manetka fizycznie zostaje w innym miejscu. I teraz, gasząc auto, przy włączonej tylnej wycieraczce (manetka od siebie), i ponownie go włączając, wycieraczka powinna działać? Tak było w każdym aucie które do tej pory miałem, a tu jednak sie nie włączy do momentu, aż ją wyłacze i znowu włacze. Upierdliwością jest to, że nigdy nie pamiętam jak ją zostawiłem i albo spryskuje sobie przednia, albo tylną szybe :p

Ad. 2

Czy przy wyłaczonej wycieraczce tylnej, ale działających przednich i wrzuceniu biegu wstecznego, powinna sie właczyć równierz wycieraczka tylna, na czas cofania? Tak też miałem w każdym aucie, a tutaj tylko gdy tylna wycieraczka jest włączona, to podczas cofania zaczyna pracować w trybie ciągłym, przy przerzuceniu na D bądź P znowu wraca do pracy normalnej, to jest w jakiś odstępach czasu.

• Moderatorzy
Opublikowano

Wycieraczkami steruje komp, a nie elektrostyki w manetce - jak w niektórych samochodach.

Może to być upierdliwe, dopóki nie zdasz sobie sprawy z tego jak to zostało obmyślane, a zakładam, że chodzi o to, że jak parkujesz samochód w deszczu i zostawiasz wycieraczki włączone, to odpaljąc rano nie będą Ci skrobać na sucho, lub co gorsze, jeśli złapie mróz i wycieraczki przymarzną, to po przekręceniu kluczyka silniczki Ci się nie spalą, czy jakieś zębatki nie połamią :)

Z cofaniem to tak jak masz, w e39 też tak miałem. Jeśli nie jest włączona tylna to nie ruszy, a jak włączona to przechodzi w tryb ciągły.