Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam zapytanie odnośnie silnika N47n 318d.Sprawdzałem temp.na btoola i wyszło mi że max miałem 87' kupiłem nowy termostat behra i pokazywał mi max 83',więc wróciłem do oryginalnego termostatu i teraz na nim też pokazuje max 83'.Podejrzewam że jest zapowietrzony układ choć ciepło z kratek leci dość szybko.Czy w moim silniku jest tylko jeden odpowietrznik przy zbiorniczku wyrównawczym ?,czytałem też o dodatkowej pompce i procedurze odpowietrzania z wciśniętym pedałem gazu ale to chyba dotyczy silników benzynowych .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak układ byłby zapowietrzony to skutek byłby odwrotny temp. by rosła.

W sprawnym N47 nie powinieneś mieć problemu z odpowietrzeniem, nie wymaga jakiejś specjalnej procedury.

Na postoju zagrzej silnik do momentu gdy włączy się wentylator chłodnicy, układ sam się powinien odpowietrzyć.

Na termostacie powinna być podana temp. początkowego otwarcia, sprawdziłeś ?

Jeżeli nie popełniłeś jakiegoś błędu podczas montażu to możliwe że wszystko jest w porządku,też kiedyś w tym silniku wymieniłem termostat nie potrzebnie bo przy temp. poniżej O nie osiągał ok.89st. po przejechaniu 15-20km. Inaczej latem inaczej teraz. Sprawdź temp. na dłuższej trasie.

Jeżeli nadal nie osiągnie 88st i termostat jest ok to może być uszkodzona wyrobiona obudowa termostatu nr.4 https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=PG11-EUR-04-2010-E90N-BMW-318d&diagId=11_4564 w co wątpię.

Opublikowano
Temperatura otwarcia mojego termostatu to 87'.Dzisiaj przy dłuższej trasie temu max to 83' i dalej nie chce,gdy gaszę auto to gdzieś z okolicy zbiorniczka wyrównawczego słychać takie charakterystyczne pssss.