Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

ludziska mam pytanko 520d e60, drgania furmanki, dylemat nastepujacy podczas wlaczania klimy auto nieznacznie ale jednak lekko odczuwalne bardziej drzy i slychac tez delikatnie te zmiane, że włączam klime. Jak mówiłem nie jest to jakies mega slyszalne w sumie slabo, drgania tez potężnie odczuwalne nie sa ale jednak! a gdy wcisne przycisk OFF to auto chodzi normalnie - pytanie czy to po prostu sprezarka iz wieksze obciążenia na silniku i tak po prostu jest? czy jednak jakies lozysko od klimy / kolo pasowe / wentylator / czynnik klimatyzacji mniejszy czy inny problem?

Opublikowano

Może to pomoże:

Witam

Jak włączam klimatyzację, gdy jest chłodniej i nie ma potrzeby chłodzenia wnętrza dajmy poniżej 20 stopni to z panelu środkowego w kabinie słychać takie dziwnę dźwięki, buczenia. Narastają one przy dodawaniu i odejmowaniu gazu jakby jakiś silnik dodatkowy pracował tak się wydaję. Gdy jest gorąco latem i klima chłodzi nic takiego nie słychać, zupełna cisza. Klimatyzacja była nabijana na wiosnę tego roku więc czynnika na pewno nie brakuje, a i chłodzi tak jak powinna. Tylko czemu jak jest zimno to tak ćwierka, buczy. Ciekawy przypadek, dlatego teraz wyłączam klimę, bo i tak nie potrzebna, a włączam tylko na trochę co jakiś czas, żeby się przesmarowała.

jest tam silniczek z wentylatorkiem od pomiaru temperatury wewnętrznej auta. Rozkręć i przesmaruj np slik w sprayu

A jeśli nie sam panel to trzeba szukać w problemu w spreżarce. Ale ja właśnie miałem takie buczenie w czujniku temperatury w panelu właśnie. Najpierw asekuracyjnie prysnałem w niego sprezonym powietrzem i zaczął hałasować. Potem prysnałem smareł i jest lepiej, ale nie jest dobrze :) Musisz zdjąć dekor i wtedy będzie dostęp do czujnika.