Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem Nowym od 2 tygodni właścicielem e70 4.8i - jakie macie spalanie?

Wiem, że wszystko zależy od nogi ale pytam się bo przesiadłem się po 8 latach z e53 3.0i i chciałbym wiedzieć czy u mnie wszystko jest ok.

Nie będę ukrywał ale za 2 tygodnie wstawiam LPG bo z takim zamiarem kupowałem te auto.

Z resztą w poprzednim też miałem LPG. (trasa 18L max 160 km/h a miasto 22L, średnio zawsze około 20L)

Pytam o spalanie bo zrobiłem na benzynie już 3tys km i wyniki są takie:

trasa max 140-150km/h 14,5-16L i to uważam za dobry wynik, ale miasto...

to już inna bajka (miasto 130tys mieszkańców) i niestety 28L/100km jeżdżąc bez wariacji.

Żadnych błędów silnika nie mam, przebieg 194tys rocznik 2009.

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

PS. dźwięk silnika obłędny :-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

28L w mieście to musiał byś jeździć max dynamicznie sprawdz temperaturę silnika w ukrytym menu może termostat nie trzyma.

U mnie wychodzi tak trasa do 120km/h 13L do 150km/h ok 15L trasa ok 200km/h 20L gwneralnie w trasie to prędkość dzielona na 10 = spalanie.

Miasto nie duże ok 20tyś mieszkańców ok 17-20L komputer pokazuje 18.5 z 10tyś km w rzeczywistości spalanie jest ok 0.5-1L większe. Po mieście jeżdżąc max oszczędnie da się uzyskać okolice 15.

Opublikowano

Te 28L w mieście to podczas świąt, także max 50 km/h bo wszyscy na zakupach ale i tak wolno jeździłem.

Z tym sprawdzeniem temperatury silnika to nie wiem jak do końca to robić. Uczę się tego auta.

Wczoraj wymieniłem tylne klocki bo wyświetlił mi się komunikat na czerwono o wymianie okładzin. niestety byłem w trasie i zanim wymieniłem łącznie z czujnikiem to zrobiłem ok. 800km.

Chcąc zrobić dezaktywację wymiany klocków (ręcznie przycisk kilometrów + BC + reset) nie mogę niestety tego usunąć. tak samo inspekcji oleju która świeci na czerwono.

Informacje dotyczące silnika są ok, żadem CHECK się nie pali, także nie wiem czy mam problem z termostatem.

może po prostu za dużo do hamowań do zera i rozpędzania od zera do nie dużych prędkości.

Opublikowano

Nie wiem jakim cudem można osiągnąć takie same spalanie w mieście jak w trasie przy 150km/h ?

Moje poprzednie e53 3.0i w mieście paliło 18L a V8 4.8i to norma +20L.

Opublikowano

Miasto, krótkie odcinki, 5-10 km, gdzie jeszcze się nie dogrzeje silnik to 20-22 l. gazu.

Trasa - autostrada do 150 km/h, normalnie jadąc, bez zamulania, redukcje, wyprzedzanie to około 16-17l. gazu.

Ładnie wyżej kolega napisał, im szybciej, tym spalanie już rośnie proporcjonalnie :)

Generalnie uważam, że jak na tą masę, szerokie koła z tyłu i duży współczynnik oporu powietrza, to spalanie jest OK.

Opublikowano
Witam, u mnie spalanie w mieście to około 22 l gazu , ostatnia tras do Warszawy 320 km średnio 17,5 gazu nie przekraczałem 140 , powrót z Warszawy prędkość max 110 (bardzo złe warunki ) 17 l gazu.
Opublikowano

Witam.

Wczoraj jeździłem po mieście krótkie odcinki Max do 7km to komputer pokazywał non stop 23-25L benzyny.

Ciekawe ile przekłamuje względem realnego spalania

Opublikowano
W moim przypadku komputer przekłamuje i to parę litrów, może ze względu na gaz. Na trasie do Warszawy pokazał 13,5 l a realne wyszło 17,5 l.
Opublikowano
W moim przypadku komputer przekłamuje i to parę litrów, może ze względu na gaz. Na trasie do Warszawy pokazał 13,5 l a realne wyszło 17,5 l.

Na pewno przekłamuje względem spalania gazu bo komputer wyświetla parametry dla benzyny.

Ale pytałem czy komuś przekłamuje tylko na benzynie, np komp pokazuje 23L a w realu jest więcej.

W poniedziałek zakładam instalację gazową. Wtedy wszystko się okaże. Ważne żeby nie zapalał się CHECK. :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
12,7-13,4 beznyna na trasie do 140kmh - M pakiet kapcie 315 tyl przod 275

To bardzo dobry wynik.

A jak w mieście?

Opublikowano

To bardzo dobry wynik.

A jak w mieście?

W miescie wychodzi ok 15-16 przy spokojnej jezdzie

Opublikowano

To bardzo dobry wynik.

A jak w mieście?

W miescie wychodzi ok 15-16 przy spokojnej jezdzie

Witam ponownie.

Niemożliwe żeby tyle tylko palił ten silnik w mieście.

Przecież katalogowo pali 20L

A przecież producent zawsze zaniża

Opublikowano

Witam Koledzy. Mój iksik według kompa pali 17 według mnie pali dobre 20 ważne że przy każdym wciśnięciu gazu powoduje :D :D :D

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Update. W weekend zrobiłem ok 1200 km głównie trasa i wyszło 15.6 LPG. Prędkość ok 100-120, w porywach do 180.