Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Tak jak w temacie - czy ktoś przerabiał temat wymiany listw - obwódek szyb?

Mam standardowe czarne, a docelowo chciałbym chrom.

Myślę o pełnej wymianie, a nie o naklejeniu chromowych pasków z Allegro (co pewnie byłoby i szybsze i tańsze)

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

9e7acf8dcaac55b5a51ccf7ca539278d.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podobno to wcale nie jest łatwa wymiana, bo coś obiło mi się o uszy, że tylne listwy trzeba wymieniać razem z szybami...
Benzyna zamiast krwi...
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Z tego co rozeznałem się jeszcze u kolegi, który próbował dokonać operacji, wygląda to na temat dość trudny niestety...

napisz dokładnie co potrzebujesz :D

poniżej wymiana listwy tylnego okna :

DE - 51 36 056 Zierleiste an Seitenfenster hinten links oder rechts ab- und anbauen/ ersetzen

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f25-x3-xdrive28i-sav/repair-manuals/51-body-equipment/51-36-side-window-body-manual-operation/ET6ac1l1

EN - 51 36 056 Removing and installing/replacing trim strip on side window on rear left or right

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f25-x3-xdrive28i-sav/repair-manuals/51-body-equipment/51-36-side-window-body-manual-operation/ET6ac1l1

Pozdrawiam Andrzej
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Brawo @Lukix80, wygląda elegancko :cool2:

Czy mógłbyś dokładniej opisać proces wymiany?

Chciałbym wykonać wymianę zwykłych gumowych listew na czarne piano, tzw. Shadow Line.

Chciałbym kupić kompletny zestaw listew Shadow Line i samodzielnie je wymienić.

W szczególności interesuje mnie:

- czy przy takiej operacji należy wymienić tylne szyby? Czy są one zespolone z gumową listwą / uszczelką i należy podczas wymiany listew wymienić również tylne szyby?

- jeżeli tak, to czy szyby do listew ozdobnych są mniejsze czy też mają taki sam rozmiar

- czy listwy shadow line to nakładki czy na coś co istnieje w "najbiedniejszej" wersji czy to cały system - dekoracyjny plastik + guma uszczelniająca?

- czy podczas wymiany listew należy również wymienić uszczelki drzwi? Czy listwy nakładamy na istniejące uszczelki czy uszczelki do listew dekoracyjnych różnią się w jakiś sposób?

- czy prowadnice szyb pozostają bez zmian?

- czy proces wymiany jest skomplikowany i wymaga użycia specjalistycznych narządzi?

- co może pójść nie tak? Na co uważac?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc