Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Może ktoś z Was miał podobny problem. Otóż ostatnio podczas bardziej dynamicznego przyspieszania (ale bez szału) na niższych biegach szarpie, tak jakby koła traciły na moment przyczepność. Skrzynia zmienia biegi bardzo płynnie, a opisane szarpanie jest podczas jazdy na danym biegu między zmianami przełożeń. W sumie problem pojawił się po zmianie opon na zimowe, ale to nie powinno mieć wpływu, bo dzieje się tak na suchym, a ciśnienie opon jest ok.

Czy to konwerter (sprzęgło hydrokinetycze) czy coś innego wcześniej radzicie sprawdzić?

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano
Cześć,

Może ktoś z Was miał podobny problem. Otóż ostatnio podczas bardziej dynamicznego przyspieszania (ale bez szału) na niższych biegach szarpie, tak jakby koła traciły na moment przyczepność. Skrzynia zmienia biegi bardzo płynnie, a opisane szarpanie jest podczas jazdy na danym biegu między zmianami przełożeń. W sumie problem pojawił się po zmianie opon na zimowe, ale to nie powinno mieć wpływu, bo dzieje się tak na suchym, a ciśnienie opon jest ok.

Czy to konwerter (sprzęgło hydrokinetycze) czy coś innego wcześniej radzicie sprawdzić?

Pozdrawiam

Andrzej

Ja mam to samo. Sprzęgło zrobiłem olej w skrzyni też zmieniłem teraz będę robił adaptacje zębatki xdrive. Miałem też zdjąć kolektor ssący ale mechanik zobaczył że poci się chlodniczka spalin a byla już sobota przed świętami więc nieruszal aby auta nie uziemić . Przeczyszcze kolektor a z chlodniczka pojadę na akcje serwisowa to będę mógł powiedzieć czy to coś z tych rzeczy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
I jak? Udało się coś zdiagnozować? Ja też podejrzewam x-drive i zastanawiam się gdzie w Warszawie mi to ogarną jak trzeba.
Opublikowano
Tak, wszystkie letnie to Dunlop Sportmaxx Gt, a zimowe to Continental TS830P. Zużycie równomierne.
Opublikowano

Mechanik mówił że xdrive idzie łatwo zdiagnozować .

Tzn kręcić się w kółko na równej powierzchni w jedną i drugą stronę i jeśli czujesz że tył ci przeskakuje lub szarpie to zebatka.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dla potomności :)

Problem rozwiązany i winowajcą okazały się półosie przednie. Po ich wymianie wszystko śmiga aż miło.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany i winowajcą okazały się półosie przednie. Po ich wymianie wszystko śmiga aż miło.

U mnie to samo chyba było bo oddałem do regeneracji wszystkie wahacze i sworznie oraz zakupiłem nowe dwie półosie chociaż strzelona była jedna. Polecam Regum z Poznania oddając wszystkie oryginalne wahacze i sworznie dostałem zregenerowane na oryginał i na profesjonalnym sprzęcie wszystkie 12 wahaczy wszystkie

sworznie oraz końcówki drążków za 1600zl pozdrawiam

Opublikowano
słowem klucz jest „REGENERUJĄ”, a nie na czym to robią

Jak tam kto woli dać 12tys za oryginał w serwisie. Zresztą większość serwisów twierdzi że robią tak jak oryginał i dają gwarancję . Ja bym nie założył zamienników lemfordera bo za 10tys km auto wraca na warsztat a tu że 100 tys przy najmniej po naszych drogach przejedzie .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak tam kto woli dać 12tys za oryginał w serwisie. Zresztą większość serwisów twierdzi że robią tak jak oryginał i dają gwarancję . Ja bym nie założył zamienników lemfordera bo za 10tys km auto wraca na warsztat a tu że 100 tys przy najmniej po naszych drogach przejedzie .

Spora wiedza i doświadczenie jak na "PierwszeBMWf11" :D

Jak rozumiem, Lemforder czy TRW robi części z papieru, a te sztuki co idą na pierwszy montaż do BMW składają w tajnych fabrykach, o których istnieniu i technikach produkcji wiedzą tylko oni i.. oh, wait, ten zakład REGENERUJĄCY, który reklamujesz :cool2:

• 1 rok później...
Opublikowano

cześć, wymieniałeś półosie na oryginalne BMW czy jakieś zamienne np. Löbro?

G31 520d xDrive 1330859-1.png

ex: F11 530d xDrive http://images.spritmonitor.de/1114474.png