Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu - pyk kontrolka. Stop, wsteczne pozycja, kierunki są czyli przeciwmgielne.

Wymontowałem te z lewej - zardzewiałe, nie łączy żarówek nie mogłem wyjąć, ale poskrobałem i łączy.

Niestety kontrolka nadal świeci, a żarówki nie świecą. Napięcia na kablu nie ma - dwie żarówki i trzy kable - ale czemu trzy?

Bezpiecznik 38 dobry przednie świecą. No chyba, że na tył jest inny bezpiecznik - sprawdzałem i nie znalazłem.

Obawiam się, że to kabel w klapie :( już dwa wymieniałem.

A przeglądu już nie mam :(.

Chyba podłączę na krótko bez klapy żeby pieczątkę mieć.

A ten kabel od nich to z lewej czy z prawej strony klapy?

Może to coś innego? Możliwe?

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Jedna od rejestracji dioda nie pali u mnie i chyba też z lewej - ktoś napisał że kontrolka jest od wszystkiego z lewej strony i też rejestracji. To możliwe? Że jak ona spalona to komputer wyłączy przeciwmgłowe? Tak to chyba nie jest.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na przeciwmgielne napiecie leci ze sterownika oswietlenia - jak chcesz wszystko dokladnie wiedziec to podaj rok prod,model i pojemnosc silnika oraz moc to jutro po poludniu Ci sprawdze
Opublikowano
320D 150km e46 po liwcie. Silnik M47N. Listopad 2001. Kombi i najładniejszy szary:).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zatem w Twoim autku pomiedzy swiatlami przeciwmgielnymi a bezpiecznikiem , jest jeszcze przekaznik , wiec skoro jest napiecie na bezpieczniku to przekaznik musisz jeszcze oblukac...

Za schowkiem pasazera znajduje sie plytka przekazników ( 4 przekazniki ), ciebie ma zainteresowac nr3 -na nr2 miejce jest puste wiec znajdziesz bez problemu.

Masz trzy kable bo te swiatla sa polaczone szeregowo-przewód źólto brązowy ( to jest wlasnie biegun plusowy )

Oswietlenie rejestracji tez ma polączenie szeregowe wiec jak jedna zarówka swieci to szukaj uszkodzenia przewodu

Opublikowano

Już czuję trop i jutro sprawdzę.

Ta od rejestracji to nie świeci, ale pewnie dioda padła - nie sprawdzałem.

W przekaźnikach mało miejsca więc chyba sprawdzę czy napięcie jest na stykach po nim i zewrę zgodnie ze schematem na przekaźniku i zobaczymy jak jest.

Że nie pomyślałem, że to oczywiście przez przekaźnik.

Najpierw na słuch a potem na miernik a potem na zworkę - taki mam plan.

Tylko szeregowo tu nie pasuje - bo one nie mogą być szeregowo tylko wspólny plus chyba, ale też dziwnie jakoś.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko szeregowo tu nie pasuje - bo one nie mogą być szeregowo tylko wspólny plus chyba, ale też dziwnie jakoś.

Oczywisci,wspólny plus.Masa jest z karoserii pojazdu

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi i proszę o więcej.

Dziś trochę więcej wiem i wiem, że gamoń ze mnie.

Lewa strona nie działa przeciwmgielne - wsteczne działa to co mówiłem, że dwie żarówki. To sobie dziś popatrzyłem od strony klosza - to wsteczne i przeciwmgielne :) .

Prawa strona wsteczne nie działa i nie ma kontrolki, nie ma napięcia - jak idzie kabel? W klapie? Gdzie się rozdziela na lewą i prawą? Pewnie znów mnie czeka wymiana kabla bo pękł w tej gumie, jeśli przez gumę przechodzi osobno lewe i prawe.

A teraz przeciwmgielne.

Po poradach stwierdziłem, że od przednich przeciwmgielnych słychać przekaźnik, a od tylnych nie słychać.

Wyjąłem schowek i są przekaźniki, ale cztery od lewej zielony, zielony, pomarańczowy i zielony.

Ciężko je wyjąć i zimno było więc postanowiłem zapytać wcześniej.

Jak wcześniej zrozumiałem to od przeciwmgielnych z tyłu jest trzeci od lewej czyli pomarańczowy?

Czy te cztery są takie same? Bo kolor inny. Jeśli tak to sobie zamienię na próbę.

Np przedni na tylny i przegląd przejdzie bo przednich nie trzeba mieć, a potem kupię nowy -nawet skręcał nie będę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To przekaźnik (pomarańczowy) reflektorów przeciwmgłowych, więc dla mnie przednich a do tyłu nie znalazłem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

A czy jak włączasz tylne to słychać że tyka przekaźnik?

A ile ma nóg - podłączeń. Może jest podwójny?

Opublikowano

To jest jedna żarówka - gdzieś wyczytałem, że to sterownik nią steruje - możliwe chyba - ale to mógł być inny model.

Podobno kabel żółto czarny i tu Kotin44 też napisał że sterownik - tylko, że ja nie zrozumiałem. Zobaczę przy sterowniku czy taki jest, potem przy słupku, a wcześniej przy lampie. Schowek pewnie niepotrzebnie odkręciłem, ale wprawę już mam - 4x na jeża i dwa na ringi.

Na bank będzie w gumie przy klapie :(.

Jakjutro nie znajdę to z zapalniczki z pstrykiem od lampki nocnej pojadę. Przeglądu już nie mam, a od nowego roku będą kłopoty chyba.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sorki kolego ,ale producent programu tak opisal mi swiatla ze wprowadzilem Cie w blad ,a ze Maniek nie znalazl przekaznika do tylu ,to cos mnie piklo i zaczalem szukac drugiego przekaznika , liczyc źarówki itd...

Maniek ma racje -przekaznik jest do przednich przeciwmgielnych , a tylne,lewe przeciwmgielne dostaja zasilanie od wylacznika ...

Luknij jaki masz kolor przewodu do źarówki przeciwmgielnej , ten kolor co jest przy lampie , bedzie tez przy wyłączniku wiec sobie zmierzysz czy z wyłącznika wychodzi napiecie - prawa i lewa lampa ma osobne zasilanie.

Jesli chodzi o swiatlo cofania to tu jest latwiej niebiesko - źółty przewód leci na prawą lampe a nastepnie ten sam kolor na lewą równolegle ,wiec tu bedziesz musial poleciec po kablu źeby znalźć wezel.

Luknij jeszcze na bezpiecznik F9 on jest od wyłacznika swiatel

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nie jest uszkodzony przewód na przejściu z budy na klapę, co właśnie obstawiam, to zostaje moduł świateł, czyli całość z pokrętłem. Za schowkiem pasażera nic tam nie ma do tego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

No to już zrobione.

Oczywiście na przejściu z klapy na budę.

Musiałem naciąć te gumowe już w klapie pod atrapą (pod takim stalowym dociskiem na dwóch śrubach - potem to uszczelniłem i docisnąłem) i przeprowadzić zagięty na końcu drut miedziany , jak przeszedł odgiąłem i zagiąłem wraz z nowym podwójnym przewodem i wyciągnąłem. Jeden zapasowy :).

Zapasowy już chciałem zamienić na prawe wsteczne, ale postanowiłem je najpierw sprawdzić.

Wsteczne prawe - niebiesko-żółty od lampy do przed przejścia łączy i do wiązki za atrapą w bagażniku niżej okna - czyli OK. Masa też jest, żarówka nowa i łączy ale nie świeci. Kontrolka na desce też nie informuje, że kłopot z żarówką. Lewy wsteczny działa.

Na przeglądzie powiem, że jest tylko jedne wsteczne, a jakby co, to połączę przewodem pod atrapą - mam nadzieję że nie będzie kłopotu z powodu 2x większego obciążenia.

Wygląda na to, ale nie sprawdziłem kolorów lewego - wsteczne lewe i prawe mają osobne kable, tylko czemu nie pali się kontrolka?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie bedziesz mial wiekszego obciazenia bo plus od czujnika biegu wstecznego leci na prawą źarówke ,a nastepnie na lewa -przeciągajac przewód pod atrapą zrobisz dokladnie to co bylo tylko węzeł połączeniowy bedzie w innym miejscu.

Z prawej lampy odchodzi przewód źólto-czarny , on poinformuje o spalonej źarówce gdy spalą sie obydwie bo jest połaczenie ŕównolegle

Opublikowano

Dziwna sprawa, Magia jakaś.

Przy prawym wstecznym żółto niebieski i ma połączenie w kabinie przy szybie bagażnika i łączy, żarówka łączy i masa jest, a nie świeci, natomiast lewy wsteczny świeci.

Mi pasuje, że lewy ma osobny kabel który się łączy ale nie w klapie tylko przed tylną szybą bagażnika.

Przegląd osiągnięty - po przeglądzie umówiona wymiana 1 x tuleja wahacza i też druga przy okazji.

I olej ze skrzyni - ja ją chyba zajadę bo to od dwóch lat leci.