Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

zakładam temat, bo mam problemy z autem i liczę, że znajdzie się ktoś kto był w podobnej sytuacji.

Samochód co jakiś czas ciężko zapala - długo kręci i nic, dopiero przy którejś próbie załapuje ale na początku chodzi nierówno, tak jakby wypadały zapłony, chwilę póżniej chodzi prawidłowo. Problem występuje zarówno latem gdy jest cieplej jak i zimą. W samochodzie jest LPG Lovato Smart.

Przeglądając podobne tematy znalazłem informację, że w M44 zdarzają się zatarte prowadnice zaworowe i motor traci kompresje gdy jest zimny. Czy w M42 też są takie przypadki ? Raz mierzyłem kompresje na ciepłym silniku i było po 15 bar.

Silnik zalany mam 10W40 Valvoline, ostatnio profilaktycznie zmieniłem pompkę paliwa + filtr, niestety bez poprawy.

Co dalej sprawdzić, co robić ?

Opublikowano
W autach z LPG niestety często problemy związane z ciężkim odpalaniem spowodowane są złym ustawieniem instalacji LPG. Aby potwierdzić lub wykluczyć tą teorię pojeździj tylko na benzynie. Powiedzmy 100km powinno wystarczyć, ale w tym czasie nie wolno używać LPG. Jeżeli silnik zacznie prawidłowo odpalać, to przyczyny szukaj w LPG, jeżeli nie będzie zmian, to trzeba będzie szukać przyczyn w osprzęcie silnika.
Opublikowano

Ostatnio zrobiłem trasę 60 km na samej benzynie i przy kolejnym odpaleniu po nocy to samo. Instalacja LPG ma przebieg ok. 80 kkm, czy wtryskiwacze po dłuższym staniu jeśli puszczałyby gaz to mogłoby go zalewać i powodować takie problemy ?

Puki co sprawdzę jeszcze jakąś mgiełką wody izolacje przewodów zapłonowych, wymienie świece (obecne mają nalatane ok. 11 kkm) i doleje środka czyszczącego wtryski do benzyny.

Opublikowano

zakręć gaz na butli, zostaw zapalony samochód aż zgaśnie i dopiero zacznij test jazdy na benzynie

w ten sposób będziesz miał pewność ze nie popuszcza Ci gazu