Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Producenci nie podają takiego parametru

Proponuję taki wątek i wpisywać rozmiar opony, markę model i grubość bieżnika w chwili zakupu

Właśnie jestem na etapie zakupu zimówek 225/55/17 mocno myslę o Alpine 5, ewentualnie Brigstone lub GoodYear, Michelina jest najcichsza, ale obawiam się, że to może być kosztem grobości bieżnika, jak macie taki info to zapraszam

225/55/17 Kormoran SnowPro 2 bez RSC-8mm ale ta opona nie nadaje się do BMW 5, umęczyłem się tylko przez luty i marzec, strasznie pływa przy prędkości ponad 130km/h

Opublikowano
Może i rację masz, ale który użytkownik f10/f11 zagląda do innych działów, a tu chodzi o rozmiary opon na których 5-tki śmigają
Opublikowano

Możesz coś napisać o tych oponkach

porównać je z tymi co miałeś do tej pory, wiem że jeszcze warunków zimowych nie było, ale jeżeli chodzi o mnie to bardziej interesuje mnie jak w normalnych warunkach na nich jeździ się, bo oprócz gór to ile dni w roku mamy typowo zimowe. Z tego co zauważyłem to dużo jeździsz, a te opony maja spore opory toczenia, zauważyłeś różnice w spalaniu, na pewno w stosunku do letnich wzrosło, a hałas też wzrósł, jak widzę to z opon zimowych są najcichsze

Opublikowano

hałas nie wzrósł ponieważ mają na etykiecie 68dB :) opony wybieram własne pod kątem hałasu, bo ani sportowo nie jeżdzę, ani po górach nie latam

co do spalania, to dziś po drogach krajowych jadąc spokojnie 400km wyszło mi 5,4l/100km... takie same warunki na letnich pewnie by wyszło 5,1l/100km.. Różnica jest, ale niewielka...

Jedyne czego nie lubię, to że na zimę mam 17", a one w porównaniu do letnich 18" są miękkie... człowiek się czuje jakby jechał C5 na pneumatycznym zawieszeniu :mrgreen:

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Faktycznie nigdy nie zwróciłem na to uwagi, aż z ciekawości sprawdziłem. Yokohama Geolandar G015, zakładałem m-c temu więc prawie nówka, lekko ponad 9 mm
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

przy jakim biezniku zmieniacie opony na nowe? ( letnie ) w necie pisza ze 3 mm to juz smietnik

zastanawiam sie czy z kazdym zuzyciem bieznika spada komfort?