Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Zastanawiam się nad wycięciem dpf, niestety sporo jeżdze po mieście cykl mieszany wychodzi ok 60% miasto i 40% trasa. Coraz więcej jest głosów przeciw wycinaniu bo podobno większe kary mają być, z drugiej strony niby jak mają to sprawdzic jesli puszka z katalizatorem zostaje. Pytanie do was czy decydowaliście sie w ostatnim czasie? Macie problem z zadymieniem czy spełnieniem normy na badaniu? Może ktoś jeździ na czyszczenie filtra?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do tej pory nie było problemów z spełnianiem norm z wyciętym filtrem ale w niedalekiej przyszłości kontrole będą zaostrzone podczas przeglądu okresowego i będą podobno wysokie kary.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Zdecydowanie nie! Ja kiedys to zrobiłem w swojej e90, ale teraz tego błedu bym nie popełnił. Najgorsze było to, ze jak stałem za autem to smierdzialo jak z pieca kaflowego a nie z samochodu :/
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

A jak jest z tą mocą? Prawda że DPF zabiera jakoś znacznie moc i męczy turbinę? Widziałem na forum auta po chipie, z dużą ponad serie mocą i z zostawionym DPF.

Czy po chipie nie będzie się częściej zapychał?

U mnie wypala się już co 150-200km i czas coś z nim zrobić, podobno czyszczenie malo daje a nowe drogie :\

Opublikowano

No właśnie, PODOBNO.

Daj to do jakiegoś profi zakładu co się zna na rzeczy i wyczyszczą ci fest (polecam CarbonClean Poland - Radom), jak nówka będzie, potem reset w BTool i latasz dalej.

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano
No właśnie, PODOBNO.

Daj to do jakiegoś profi zakładu co się zna na rzeczy i wyczyszczą ci fest (polecam CarbonClean Poland - Radom), jak nówka będzie, potem reset w BTool i latasz dalej.

Czyli nawet gdybym chciał zrobić niedługo chipa to warto nie usuwać DPF tylko go wyczyścić? Najlepsza opcja?

Ktoś może polecić serwis DPF w Krakowie?

Btool mam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U gładyska w Krakowie można wyczyścić DPF z popiołu taką metodą jak na filmie:

a chipa polecam zrobić tu: http://gcstuning.pl robiłem już 3 x u Grześka i zawsze super, z resztą połowa forum robi u niego.

Opublikowano

U gładyska w Krakowie można wyczyścić DPF z popiołu taką metodą jak na filmie:

a chipa polecam zrobić tu: http://gcstuning.pl robiłem już 3 x u Grześka i zawsze super, z resztą połowa forum robi u niego.

Dzięki :) i nie masz problemu z DPF po chipie? Bo po chipie może wzrosnąć zadymienie, czy to prawda?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli program jest zrobiony niepoprawnie to owszem ale u mnie nie było tego problemu. Częste wypalanie filtra świadczy o tym że jest już on dość mocno zapełniony popiołem i należało by go oddać do regeneracji.
Opublikowano
Jeśli program jest zrobiony niepoprawnie to owszem ale u mnie nie było tego problemu. Częste wypalanie filtra świadczy o tym że jest już on dość mocno zapełniony popiołem i należało by go oddać do regeneracji.

To chyba zdecyduję się na czyszczenie dpf :) dzięki za opinię

Opublikowano

Zadzwoniłem do Bosch Gładysek i jednak regeneracja-czyszczenie DPF nie kosztuje to jedynie 499zł, a wychodzi ok 1500zl razem z demontażem i montażem, obejmami i uszczelnieniami.

W takim wypadku jednak usunięcie wychodzi znacznie taniej. :?