Skocz do zawartości

M57 N2 Wymiana glowicy i rozrzadu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Auto o ktorym mowa to Bmw 5 e60 2007 3litry diesel kod silnika M57 N2 306d3

Jakis czas temu pisalem ze zerwal mi sie lancuch rozrzadu no i nadszedl czas do naprawy, wszystko rozebrane, nowe graty dotarly wiec czas to poskladac :D :D Dlatego wlasnie mam kilka pytan, mianowicie interesuje mnie sposob dokrecania glowicy :?: (jaka kolejnosc srob i jakie momenty) dla glowicy jak i rowniez samej pokrywy. Jest jeszcze jedna kwestia ktora zawalilem :duh: :duh: mianowicie wyrzucilem stare lancuchy (bylo to 3 miechy temu) czyli 3 sztuki no i teraz doszla paczka z nowymi i niestety lancuchy wymieszane i nie opisane a wiec dlatego prosze was jesli wiecie ile ogniw ma dany lancuch (pompa oleju-wal) (wal-pompa wtryskowa) (pompa wtryskowa-walki)

Z gory dzieki wszystkim :cool2: :cool2:

Pozdro Mordy

Opublikowano

Kolejność i momenty dokrecania głowicy masz dołączone do uszczelki.

Pokrywa zaworow 10nm (radze 8-9). Pokrywa rozrzadu: śruby M6 dociagasz z siłą 10nm.....M7 15nm..... M8 22nm

Wtryskiwacze mocowania 9nm. Rurki CR 23nm.

Z lancuchami nie pomoge.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jesli masz trzy lancuchy to ich sie nie da pomylic , ale trzy lancuchy sa w silnikach N 57 i tego silnika nie widac w seri E 60

Natomiast w silniku M 57 widze w programie warsztatowym tylko dwa lancuchy ale tez ich sie nie da pomylic

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie nie znam roznicy dlugosci lancuchow ale jednak wiem jakie auto posiadam od kilku lat. Seria 5 z 2007 to jest E60 :cool2: :cool2: Silnik do rozrzadu sam rozbieralem i byly tam 3 lancuchy a konktertnie 4 kola zebate od dolu; :P :P

pompa oleju :arrow: wal :arrow: pompa cisnieniowa :arrow: walki rozrzadu

Edytowane przez DanielGregor

Opublikowano
M57 to tez 3 łańcuchy. Myślę ze z jednym nie bedzie kłopotu a dwa kolejne nie będą pasować ze sobą zamiennie ;) Jakoś trafisz ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
  • Autor
Racja, pierwszy raz rozebralem do tlokow m57i mialem kilka zagwostek np cudowna sruba od pokrywy lancucha schowana pod zebatka walka... wiec teraz wole wszelkie watpliwosci :cool2: opisac i przy okazji zapytac no ale to faktycznie da sie to przymierzyc, bedzie dobrze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Znalazlem taki komplet...

Lancuch pompa oleju- wal - 21 ogniw

Wal - pompa cisnienia - 33 ogniwa

Pompa cisnienia - walek rozrzadu 37 ogniw