Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie ponownie :roll:

Gdy temperatury były +10stopni auto paliło od strzała i tak przez 3 lata.Temperatura spadła do 0stp rano odpalam owszem odpalil ale czułem,że to nie było takie odpalenie jak kiedyś,ze kluczyk przekręcam i nagle już łapie i silnik chodzi tylko z 2 sekundy dłużej to trwa..

Pytanie mam takie czy wtrysk dający na przelew jak temperatury dodatnie to by auto paliło a na minusowych ciężej? czy tu i tu powinno wtedy złe palić?

Drugie pytanie akumulator 3 letni.Napięcie spoczynkowe 12.78 ale co z tego skoro gęstość elektrolitu zmierzona areometrem wykazuje w 5 celach około 12.5 na białym polu a ostatnia cela na początku czerwonego pola 12.2 mimo naładowania go do FULL

Podczas rozruchu napięcie w teście 9.0 spada maks do 9.5V ale czy może być tak,ze akumulator ma np 720A prąd a przez to,że nie jest do końca sprawny prąd daje np 550 albo 600A i dlatego auto o kilka sekund dłużej załapuje?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aku do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

W pierwszej kolejności sprawdź akumulator - ja w mojej e46 po 13 latach od wjazdu z salonu w dojczach miała oryginalny aku i w pierwszej kolejności to jego obwiniłem za ciężkie odpalanie na mrozach :P

Niestety okazało się że wymiana pomogła tylko doraźnie w moim przypadku odpowiedzialnym za pobór prądu z aku, a jednocześnie jego wyładowanie był przepływowy podgrzewacz wody, który w wyniku zwarcia pobierał prąd przez 24h i podgrzewał wodę w układzie. W okresie letnim nie było problemu z odpalaniem, natomiast jak temp. spadała poniżej 0 pobierał coraz więcej prądu. Jego wymiana pomogła ze wszystkim.