Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakis czas temu zapalił sie chceck engine po czym zgasł nastepnie pojawial sie tylko podczas przejechania dluzszego dystansu okolo 200km w trasie (w miescie cisza). Podczepilem kompa i byly tam bledy vanos oraz turbo oraz rozrzad. Zdecydowalem wymienic rozrzad myslac ze tw pozostale dwa sa z nim zwiazane. Jednak bledy ponownie sie pojawily i padlo na vanosa by to zdiagnozowac musialem zaktualizowac soft do najnowszego (f30 benzyna 2.0). Po wgraniu softu (bmw twierdzilo ze moze to pomoc) nie pomoglo ale zostal zrobiony test i wykazal ze jest wszystko ok zarowno z vanos jak i turbo - patametry w normie. Byly tez zamieniane miejscamy jakies czyjniki ale rowniez dalej byl blad  AT1214_TVD_VMA -Vanos solenoid valve exhaust. Padlo podejrzenie na czujnik polorzenia walka rozrzad lecz czy ta czesc mize powodowac taki blad jak wyzej? Czy ktos z Was mial cos podobnego i moze cos podpowiedzumiec ?
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Wałkuje od pewnego czasu ten problem. Niestety błąd jest sporadyczny. Zamiana solenoidu miejscami nie zdała również egzaminu. Otóż jeśli zwróciłeś uwagę to błąd występuje na zimnym silniku, jak jest ciepły problem nie występuje. Myślę, że problem jest w szczelności układu zmiennych faz, a dokładnie albo uszczelnieniu wałka rozrządu, lub zaworków zwrotnych układu smarowania w głowicy. Diagnozowanie tego problemu jest mega trudne, zaś wywalanie pieniędzy na nowe elementy nie ma sensu. Broń boże nie wymieniaj rozrządu, bo to nie to (ja wymieniłem). Nie spodziewaj się tu odpowiedzi w tej materii, w necie również nie ma wiedzy. Serwis to najlepiej silnik by wymienił :)
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

I udało się coś odszukać ? Ja obecnie mam juz tak stan iz błąd świeci się nono-stop tzn gaśnie na chwile i ponownie zapala. Obecnie pozostaje do wymiany juz tylko to

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7583819-zesp-regulacyjny-walka-rozzawwydech

(jest też zamienik firmy INA)

Czy ktoś to wymieniał i miał podobne problemy ? Podobno rzadko to pada ale mój mechanik twierdzi ze wymieniał to 2 razy w swojej historii.

Zamiana miejscami siłowników elektrozaworu - dalej bład po stronie wydechowej

Zymiana elektrozaworu VANOS WYDECHOWEGO - dalej bład

Zamiana miejscami czujników wałka rozrzadu - dalej bład po stornie wydechowej

Do ewentualnej diagnozy:

Zespół regulujący wałka rozrządu wydechowy

Zawór główny Hydrauliczny - weryfikacja - chociaż mało prawdopodobny.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Czy komuś się udało?

Ja mam podobny temat.

Po wymianie rozrządu cały czas wywala bład napędu.

Problem leży według kompa w Vanosie.

Wymieniony elektrozawór czujniki również pozamieniane i problem dalej.

Pozdrawiam