Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zauwazylem ze na forum BMW Klubu Polska, w opcji szukaj, mozna wyszukiwac albo w tresci wiadomosci, albo w tytule i tresci wiadomosci, natomiast nie mozna po samym tytule wiadomosci/watku. Na innych forach phpBB z ktorych korzystam taka funkcja (wyszukiwanie w tytule) jest dostepna. Tutaj porownanie opcji szukaj na forum BMW Klub Polska oraz inne forum oparte na phpBB:

Forum BMW Klub Polska:

http://img61.imageshack.us/img61/4784/bmwklubmi8.jpg

Inne forum (phpBB):

http://img183.imageshack.us/img183/4216/broadwaytk6.jpg

Opcja ta interesuje mnie dlatego, ze ulatwia mi wyszukiwanie interesujacych mnie watkow (wyniki szukania to poprostu tytuly watkow zawierajace wpisane przeze mnie slowa, a nie watki w ktorych pojawily sie gdzies wyszukiwane slowa).

Czy jest mozliwosc wlaczenia wyszukiwania tylko po tytule wiadomosci na tym forum? (moze to kwestia jakiegos ustawienia w Panelu Administracyjnym forum?). Jesli nie to... jak skutecznie wyszukiwac?

Dla przykladu: chcialem wyszukac informacji nt. wymiany/montazu tylnego zderzaka w E36, wyniki to ok 144 podstron (ok 7000 tematow) - jak widac ciezko bedzie to przegladac i znalezc szukane przeze mnie informacje :(

Czekam na porady odnosnie wyszukiwania, badz sposobu szukania o ktorym pisalem: po tytule wiadomosci.

Dzieki za odpowiedzi

Pozdrawiam

PS. A gdyby ktos wiedzial na co zwrocic uwage przy wymianie tylnego zderzaka to czekam na PMke, bo jutro zamierzam sie do tego zabrac po swojemu ;)

http://img166.imageshack.us/img166/6026/ichazq8.gif
  • Moderatorzy
Opublikowano
Czy jest mozliwosc wlaczenia wyszukiwania tylko po tytule wiadomosci na tym forum? (moze to kwestia jakiegos ustawienia w Panelu Administracyjnym forum?).
Nie ma takiej opcji w PA.

Jesli nie to... jak skutecznie wyszukiwac?

Dla przykladu: chcialem wyszukac informacji nt. wymiany/montazu tylnego zderzaka w E36, wyniki to ok 144 podstron (ok 7000 tematow) - jak widac ciezko bedzie to przegladac i znalezc szukane przeze mnie informacje :(

Skoro jako wynik dostałeś 7000 tematów tzn że zadałeś bardzo szerokie dane do wyszukania.

Ja przed chwilą zrobiłem tak:

:arrow: wpisałem "zderzak E36"

:arrow: zaznaczyłem "szukaj wszystkich słów"

:arrow: wybrałem że chcę przeszukiwać tylko forum "Mechanika..."

:arrow: wcisnąłem "szukaj" :wink:

W wyniku dostałem 34 tematy, a to już zupełnie spokojnie można przejrzeć.

Pozdrawiam

Admin

Opublikowano

Standardowo w phpbb nie ma tej opcji - można ją dość prosto dorobić, jeżeli nie ma już odpowiedniego pluginu.

Jednak z doświadczenia wiem, że ona się raczej nie przydaje - wyszukiwanie po samych tytułach jest często mylące, albo nie daje wyników, ze względu na częstą rozbieżność tytułu z treścią.

Użyj też opcji wyszukiwania wszystkich słów a nie każdego z osobna.

A zderzak - heh, zwykle sie odkręca stary i przykręca nowy - nie jest to specjalnie skomplikowana część.

Opublikowano
Jednak z doświadczenia wiem, że ona się raczej nie przydaje - wyszukiwanie po samych tytułach jest często mylące, albo nie daje wyników, ze względu na częstą rozbieżność tytułu z treścią.

W moim przypadku opcja taka jest raczej bardzo przydatna, umozliwia szybkie wyszukiwanie wpisanych wyrazen, oczywiscie przy zalozeniu ze ludzie tytuluja swoje watki z glowa :)

Standardowo w phpbb nie ma tej opcji - można ją dość prosto dorobić, jeżeli nie ma już odpowiedniego pluginu.

Skoro mamy mozliwosci techniczne (Varrol) jak i wladze wykonawcza (Admin) - wiec moze kiedys w przyszlosci taki duet sprawi taka opcje wyszukiwania... ;)

W kazdym razie, dzieki za porady odnosnie wyszukiwania, rzeczywiscie 34 wyniki wyglada troche lepiej niz 7000 :)

PS Varrol, czyzby weteran Tweak'a?

http://img166.imageshack.us/img166/6026/ichazq8.gif
Opublikowano

Zależy od forum. Spróbuj na tym walnąć ostre OT :D ;)