Skocz do zawartości

Ładowanie akumulatora prostownikiem Yato 8302 16v!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Przepraszam bo pewnie w złym dziale to umieściłem,ale tutaj przynajmniej ktoś może odpowie mi

Otóż posiadam od 2 lat prostownik automatyczny Yato 8302.Akumulator mój 3 letni 80ah.Zawsze doładowywałem go prądem 2A i prostownik ma funkcję gdzie można podejrzeć napięcie aktualne.Zawsze startowało powoli od np 12.8 i na 14.7 stawało

A teraz mimo,że prostownik ładuje 2.1A to napięcie na zaciskach wzrosło do 16V i było słychać lekkie gazowanie.. co moze być uszkodzone? prostownik czy akumulator? nie mam drugiego aku do sprawdzenia

Opublikowano
80ah to bardzo dużo jak na e46, ja w swojej mam 50 i w zupełności wystarcza

Wszystko zależy od tego jakie masz wyposażenie i jaki silnik. Ja u siebie mam 90 AH i to standard dla mojego modelu

Opublikowano

aktualnie w stanie spoczynku po tym ładowaniu przerwanym mam 12.90v było 13.30 ale spada pomału tak na 12.77 przeważnie się stabilizuje i od tej wartości spada już bardzo pomału.Dziennie np dziś mam 12.77 jutro 12.76

jutro kupię areometr.Czy jeśli ładowałem go dziś to jutro mogę sprawdzić? bo nie wiem czy po ładowaniu się sprawdza czy trzeba odczekać jakiś czas

Opublikowano

Panowie nie wiem co mam myśleć o tym prostowniku.Otóż podłączyłem jeszcze raz go pod akumulator.Prostownik osiągnął szybko napięcie 16.2 bo aku po nocy na zaciskach miał 12.9 za chwilę było słychać elektrolit już no ale poczekałem chwilę prostownik osiągnął napięcie 16.4v po czym zauważyłem,że prąd ładowania spadł na prostowniku do 1.5 1.7 i tak się wahał po czym za chwilę dostałem komunikat F04 sprawdziłem w instrukcji i pisze,że oznacza on:

niewłaściwy prąd ładowania bądź zwarcie wewnątrz akumulatora..

i teraz nie wiem czy jedno i drugie kaput.. czy tylko akumulator.Dodam podłączyłem na chwilę kuzyn aku który ma 50AH dałem mu prąd 2 i wystartowało 2.2A po czym osiągnął 16.4prostownik i prą zaczął spadać do 1.7 ale,ze mu się spieszyło to nie sprawdziłem do końca czy spadłby do napisu FULL czy też byłby błąd..

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ponawiam pytanie odnośnie prostownika.Prostownik to Yato 8302.Poprzedni akumulator jak ładowałem 80ah przeważnie 2A ustawiałem by mi go dokładnie doładowało.Napięcie startowe było coś około 13.1v i powoli wraz z ładowaniem rosło.Napięcie dochodzi maksymalnie do 16.3v przy czym prąd ładowania jest 2A wtedy.Po około 15minutach prąd z 2A spada do 1.7A i tak znów po 10minutach do 1.4A niepokoi mnie tylko mocne gazowanie wtedy... dodam sprawdzając na drugi dzień wody w akumulatorze ani grama nie ubywa mimo tego mocnego gazowania,wszędzie stan taki jak był.Oglądałem na YT kanał test poranka i tam było porównanie prostowników elektronicznych takich jak z lidla i każdy kończył na 14.7v ładowanie.Natomiast elektrolit nie uzyskał odpowiedniej gęstości.W ogóle nie wszedł na zielone pole w areometrze.Natomiast ładowanie prostownikiem,który dawał końcowe napięcie 16.1v spowodowało,że gęstość elektrolitu była 1.28.Rozmawiałem też z redaktorem z akubiz i powiedział,ze prostownik,który kończy ładowanie przy 14.7v nigdy nie naładuje akumulatora do pełna a w dodatku w żadnym wypadku nie uzyska się odpowiedniej gęstości elektrolitu.

Chodzi mi o to czy faktycznie mam sprawny prostownik czy nie.Bo może jak był nowy ładował do 14.7 a potem się popsuł i daje 16.3v tego nie pamiętam niestety.Stary aku ostatnio oddałem i kupiłem nowy akumulator amega ultra 7 Ukraiński 75AH 790A. Akumulator w sklepie w stanie spoczynku miał 12.93v,wróciłem do domu podłączyłem profilaktycznie pod mój prostownik ustawiając prąd na 2A i prostownik wystartował praktycznie od razu z napięciem 14.9 przy 15.5v było już dośc głośno słychać elektrolit mimo,że prąd ładowania dalej był 2A odłączyłem bo bałem się,że uszkodzi mi nowy akumulator i zamówiłem sobie za 100zł prostownik impulsowy volt polska który przy 14.6 kończy ładowanie.Ale po rozmowie z redaktorem sam powiedział,że elektrolit będzie gazował bo wtedy robi się odpowiednia gęstość.Nie mam jak sprawdzić tego prostownika a nie chce testować od razu na nowym aku.

Po prostu przestraszyłem się bo bardzo głośno przy 15.5v już było słychać elektrolit i jeszcze z 1h by tak musiało być zanim prąd by z tych 2A spadał i głównie spada po jakimś czasie do 0.6A przy napięciu 16.3v. Ten co zamówiłem impulsowy volt to taka bardziej zabawka do=konserwacji akumulatora po naładowaniu innym dobrym.

Niepokoi mnie zapis na stronie producenta prostownika 8302 i 8303=wyeliminowane zjawisko gazowania a u mnie na tym prostowniku jest to.

Chciałem naładować mój akumulator ten nowy tak by w 100% był naładowany i gęstośc,żeby była wszędzie taka jak trzeba bo aktualnie nie wiem jaka jest.Ale boje się zaryzykować ładowania nim.Wtedy jak słychać takie gazowanie/syczenie to po odkręceniu korka (są odkręcone ale lekko) po wykręceniu całkowitym widać jak co jakiś czas bąbelki się pojawiają.

Jak nie to nóz widelec zaryzykować.Stary aku 3 letni był do oddania to przed oddaniem mowie a co mi szkodzi ładowałem go i prąd był 2A napięcie 16.3v elektrolit było słychać ale ciszej niż w tym nowym.Mimo gazowania(a ładowałem go tym yato 8302) już z 4 razy tak ani kropla nie ubyła elektrolitu,wszędzie stan taki jak był co by się mogło wydawać,że przy takim gazowaniu to już połowy wody tam nie będzie.. no i tutaj zagadka czy ten yato sprawny czy nie :/

Oczywiście to ładowanie do 16.3v tyczy się akumulatora kwasowo-ołowiowego.Bo w przypadku szczelnie zamkniętego lub AGM to już nie wolno tak ładować tylko do maks 14.7v