Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć - mam zamiar kupić auto w leasing z programu premium selection z dwuletnią gwarancją.

Krótko o aucie:

grudzień 2014

318d automat

180 000 przejechane

serwisowana z historią w ASO, interwały co 30 tys. km

auta przeszło sprawdzenie 360stopni według BMW i nadaje się do programu BMW Premium Selection i gwarancji na dwa lata.

Na czym polega mój dylemat:

- olej w skrzyni biegów jeszcze nie był wymieniany - dealer twierdzi, że nie trzeba zmieniać (oczywiście powinno się zmienić z tego co wyczytałem na forum)

- rozrząd jeszcze nie był ruszany - nie słychać go w ogóle ani w czasie jazdy ani na postoju

I teraz.. w związku z tym, że będzie gwarancja BMW to mam się tym przejmować? Auta będę użytkował więcej niż te dwa lata gwarancji i wolałbym mieć wszystko zrobione prędzej niż się popsuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć

Olej do wymiany koniecznie, ale przy tym przebiegu w grę wchodzi wymiana statyczna (zleci ok 5 litrów) i za jakis czas najlepiej wymienić ponownie. (ZF nie zaleca wymiany dynamicznej powyżej przebiegu 100-120 tyś km).

W tym roczniku są poprawione rozrządy - ale one też się często zrywają po przekroczeniu 200 tyś km (czasem wcześniej, czasem później, niektórzy dojeżdżają też do ponad 300 tyś km).

W swoich autach (N47) wymieniałem przy 185 tyś km i ok 140 tyś km.

W obu silnikach rozrząd nie wyglądał na rozciągnięty, ale wolałem nie ryzykować, bo po zerwaniu koszty rosną ogromnie a i tak trzeba założyć wtedy nowy zestaw.

Nie wiem jak z gwarancją BMW po zerwaniu. Zapytaj przy zakupie.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Tak w ogóle to jest F31 a nie F30, bo to kombi.

Poproś salon o historię, bo w ogłoszeniach mówią, że bezwypadek a sprawdzając auto np. na autobazie widnieje jakaś szkoda.

Fakt może być nie wielka i mało znacząca, ale dobrze byłoby żebyś był świadomy wszystkiego jak kupujesz auto. No chyba, że Zdunek o wszystkim cie poinformował podczas rozmów.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi

Sprawdziłem historię, była tylko jedna szkoda na 1200-1500 zł

Autko ma jednym miejscu minimalnie dotknięty zderzak z przodu, nic wiecej

Sprawdzałem też historię serwisowa w bimmer check i na miejscu w serwisie

Wydaje się być wszystko ok, oprócz właśnie oleju w skrzyni i ewentualnie rozrządu

Dostałem zapewnienie że gdyby coś się stało w czasie trwania gwarancji na auto z rozrządem to ona to obejmuje.