Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam zwracam sie do Was z prosbą o pomoc mianowicie podczas demontażu Intercoolera wyciekł z niego olej tak pociekło ciurkiem przez chwilę nie było tego jakoś mocno duzo ale było w przewodach też cały egr i dolot mam w sadzy chociaż kilka miesięcy temu wszystko było czyszczone wiem że jest dużo podobnych tematów i w większości winna jest turbina ale u mnie turbina wygląda na sprawną na łopatkach praktycznie luzu nie ma minimalny po dodaniu gazu przewody robią się od razu twarde co to może być ? czy mimo to turbina jest do regeneracji ?;/ dodam że obudowa filtra powietrza jest troche mokra z oleju i pod filtrem jest taka rurka w niej tez był olej.
Opublikowano

Olej w IC to norma. Zależy tylko jak dużo jest tego oleju.

Oś wirnika turbiny jest na panewce, i w związku z tym zawsze są małe przecieki oleju w układ dolotowy. Jeśli nie masz dużych ubytków oleju w silniku, to się nie przejmuj tym.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie, jeżeli nie dolewasz więcej niż 1l/10 tys. km to nie przejmuj się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
dzięki za rade narazie sie wstrzymam z wymiana a to że mi dymi na czarno jak przybutuje to przez ten olej w ic czy to już inna przyczyna ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nieszczelność dolotu, egr lub wtryskiwacze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
miałem malutką dziurkę w ic zakleiłem i na przewodzie z ic do egr był nalot z oleju spore ilości wymieniłem oring i założyłem opaski być może przez to
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzięki za rade narazie sie wstrzymam z wymiana a to że mi dymi na czarno jak przybutuje to przez ten olej w ic czy to już inna przyczyna ?

Ale czy zawsze dymi jak buta dasz ?

Bo jesli jakis czas jezdzis spokojnie pozniej dasz buta i wywali sadze i poznije przy kolejnym lataniu bokiem nie wali dym to wszytso w normie :norty:

Poprostu po dluguiej spokojnej jezdzie sie zbiera mi tak po 50 km