Skocz do zawartości

Luzy na maglownicy [530d]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam drgania kierownicy podczas jazdy (nie hamowania). Z poziomu kanału gdy łapie końcówki drążków podczas krótkich szybkich ruchów kierownicą to wyraźnie wyczuwam luz + słychać stuki. Teraz pytanie jak ogarnąć, czy to drążek, czy maglownica?

Edytowane przez bmwe399

Opublikowano
a na stacji obsługi co Ci powiedzieli?
Opublikowano
  • Autor
właśnie byłem dziś, i mówi, że sworznie sztywne od końcówek i mówi, że obstawiałby magiel, kazał mi zejść i on poruszał kierownicą faktycznie wyczuwalny luz i stuki, ale kurde nie wiem, czy to drazek, czy magiel... na logike jesli zlapie obie końcówki drążków w przypadku luzu na maglu na obu powinno być tak samo czuć luz? faktem jest, że trzepie kiera 80+ w góre już przy kazdej predkosci czuć podczas jazdy
Opublikowano
  • Autor
chyba, że podniosę auto ktoś energicznie bedzie kierownica krecic, a ja złapie za łby drążków przy łączeniu z maglem i wtedy wyczuje, czy sie rusza wszystko, czy tylko ta kolista czesc w samym drazku ?
Opublikowano
  • Autor
update, dziś znów zanurkowałem pod auto i zrobiłem to co wcześniej napisałem czyli łapałem na drążku i mysle, ze lewy drazek do wymiany jest, po pierwsze bardziej czuć luz na lewym, i skręcam mocno w lewo i łapie samą przekładnie, to nie czuje luzu na niej, ale jak złapie drążek, to i owszem. prawa strona jakby byla w miare fajnie sztywna, a na lewej czuc wyrazna przewage luzu, robiłem to na zgaszonym silniku, a wiadomo jakiś tam minimalny luz jest a nawet powinien być, co o tym myślicie? odpowie mi ktoś, czy dalej mam prowadzić monolog :D
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wymieniaj drazki i sie nie zastanawiaj bo to sa tak samo czesci eksploatacyjne jak i koncowki drazka i tez jest tam przegub kulowy ktory sie wybija , a to co opisujesz nie wskazuje na przekladnie...
Opublikowano
  • Autor
wiem wiem wlasnie , wymienia sie parami? wymienic obie koncowki i oba drazki? dla mnie to nie problem ale zawsze lubie sie choc troche upewnic :)
Opublikowano
Ja wymieniłem odrazu dwie strony całe kpl drążki. Kupiłem TRW
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bardzo dobry wybór. Dopisz oznaczenie modelu (np. 530d) do tytułu, bo jak wpadnie admin to nie będzie nam dane przeczytać czy problem został rozwiązany przez wymianę w/w elementów :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jesli jedna strona ma luz to druga tez wiec wymien obie strony ( najlepiej razem z koncowkami )

Zaopatrz sie w nowe opaski na gumy oslonowe bo moga byc zaciskane i ich nie uzyjesz ponownie.

Opublikowano
  • Autor
Ok, jutro zaklepie komplecik na dwie str lema i działam, jeszcze trzeba będzie zbieżność ustawić, ale to dopiero na następny tydzien, jeszcze mam pytanie czy na gwint drążków dawać jakąś pastę przed montażem ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nic nie dawaj.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja daje zawsze...-smar miedziany.
Opublikowano
  • Autor

Towarek juz na miejscu, juz za ciemno dzis więc jutro bede grzebał.Przy okazji kupiłem filtr odmy, mam fajny sklep dosłownie obok mojego domu,zamawiam rano i po południu mam towarek na miejscu mało tego bardzo dobre ceny za szt drążek +końcówka 155zl. f1ff96f8d7497436fe0934388b9a199c.jpg28fe611b880e61d1d7b5dbc1c8b8cd3b.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
a luz na kolumnie kierowniczej ?
Opublikowano
  • Autor
a luz na kolumnie kierowniczej ?

na krzyżaku?

Opublikowano
  • Autor
w sumie też mógłby być winowajcą teoretycznie, sprawdzę to aczkolwiek mysle, ze to nie bedzie to

Edytowane przez bmwe399

Opublikowano
  • Autor
W sumie też mógłby być winowajcą teoretycznie, sprawdzę to aczkolwiek myślę, ze to nie będzie to.
Opublikowano
bo... jeśli masz magiel ślimakowy to nie ma opcji aby się popsuł
Opublikowano
  • Autor
bo... jeśli masz magiel ślimakowy to nie ma opcji aby się popsuł

nie no ślimaka to miały chyba tylko v8

Opublikowano
a tego to już pewny nie jestem, generalnie w 728i miałem "ślimaka".
Opublikowano
  • Autor
Update : Niestety i końcówki i drążki okazały się być sztywne jak . . . nie powiem co :) magiel też próbowałem ruszyć i nic nie wyczułem. . . także jestem w punkcie wyjścia :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sprawdź czy ta guma na dole obrazka nie jest przyczyną:

454740_x800.webp

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL