Skocz do zawartości

[e46: 320Ci automat] Silnik gaśnie/dusi się (?) po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Dziś moje e46 po raz pierwszy zrobiło mi psikusa. Wsiadam sobie do samochodu, odpalam silnik, a ten po sekundzie gaśnie.

Mówiąc konkretniej: silnik odpala normalnie (akumulator w porządku), pracuje aż do momentu zgaśnięcia kontrolek ładowania i smarowania (czyli jakąś sekunde), po czym samoczynnie gaśnie. Po zatrzymaniu silnika zapala się od razu kontrolka ładowania, a kolejną chwilę później smarowania.

Próbowałem odpalić samochód 5 albo 6 razy i za każdym razem z tym samym skutkiem, oprócz ostatniego razu. Wtedy silnik odpalił jak wcześniej, znowu po jakiejś sekundzie pracy obroty zaczęły spadać poniżej 500obr jakby miał się zaraz zgasić, natomiast w ostatniej chwili obroty wskoczyły ponownie na 600-700 i znów zaczęły spadać. I tak kilka razy aż sam wyłączyłem silnik w obawie przed jakimś uszkodzeniem.

Nie używałem auta jakieś 2 doby, nie ma mrozów ani innych niesprzyjających warunków. Paliwo w baku jest. Dodam, że na kilka minut przed pierwszą próbą uruchomienia silnika dolałem mu ~200ml oleju bo bagnet wskazywał 1/3 zalecanego zakresu. Natomiast na kilka godzin wstecz wyjmowałem wkład filtra powietrza (ten zaraz przy wlocie) i być może tutaj jest problem, że jakoś trefnie go poskładałem i się silnik dusi?

Z góry proszę i dziękuję za wszelkie sugestie co mogę sprawdzić :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Komputer był podłączony?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To faktycznie można się tylko zastanawiać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Chodzi o to, że na hol auta nie wezme do mechanika bo automatów raczej holować nie wolno, a sam samochód stoi w takim miejscu, że zwykłą lawetą go nie wytargam, a laweta z hds-em kosztuje. Niestety nie mam AC, dlatego jeśli już mam się pakować w koszta to chciałbym mieć pewność, że to konieczne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisz skąd jesteś, ja np. często jeżdżę do klientów, może ktoś z Twojej okolicy podjedzie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL