Skocz do zawartości

E39 530D "99 dziwny dzwięk w dolnych partiach obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pojawił mi się podczas przyspieszania dziwny odgłos najbardziej słyszalne jest to do 2 tyś obrotów potem niby ginie ale nie do końca bo pojawia się powyżej 2 tyś. gdy auto pracuje pod mniejszym obciążeniem , nie jest to raczej dżwięk uciekającego powietrza a bardziej zasysanego do próżni .

Nieszczelności nie widzę bo było by gdzieś mokro od mgiełki olejowej , podczas tego zasysania ,że tak to nazwę auto muli ,dżwięk ginie auto zaczyna momentalnie ciągnąć , jedyne co mi przychodzi do głowy to ,że egr ma jakąś wadę i się nie zamyka tak jak powinien , na chwilę obecną jest odpięty wężyk i zaślepione wejście i dzieje się dokładnie to samo , może ktoś ma jakieś pomysły wszelkie sugestie mile widziane .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie kopci na czarno? Sprawdź przewód gumowy (od spodu) przed egr, szukaj dziury.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

W nocy z egr-em podpiętym gdy miałem jakieś auto za sobą w jego światłach widziałem ,że puszczała kopcia po odpięciu sterowania egr-a jest lepiej nie wali takiego bąka , podjadę na kanał do znajomego powyciągam gumy i przejrzę dokładnie jeszcze raz . link do nagrania z telefonu pod maską

https://drive.google.com/file/d/1DiLgcIssNSZ-00ItoLH9CFwZCmMUAclA/view?usp=sharing

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dla potomnych wygniło dziurkę od spodu w króćcu bocznym egr-a tym co są do niego doprowadzane spaliny , zaspawane podciśnienie podpięte pod egr i o dziwo jakoś lepiej się zbiera z działającym niż z zaślepionym .