Skocz do zawartości

Skoki napięcia do 18 Volt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem w marcu 2018r e46 318Ci 2003 silnik N42b20A Przebieg na dziś ok: 220 000km. Gdy temperatura otoczenia spada poniżej 10 stopni Celsjusza na zimnym sliniku zdażają się skoki napięcia z normalnego ładowania 14,3/14,4 do 18 Volt. Towarzyszy temu zjawisku zapalenie się kontrolek DSC ABS i Hamulca ręcznego, radio znacząco się przycisza lub nawet całkowicie wyłącza się. Do wglądu filmik na YT... https://www.youtube.com/watch?v=nclB45El2CY. Na filmie można też zobaczyć uruchomiony test 9.0 bodajże który pokazuje na bierząco wartość napięcia.

W maju oddałem alternator do regeneracji. (Alternator Valeo 140A S:7521490-01). Problemu nie było ponieważ cały czas było ciepło, teraz znów powrócił. Dodam, że dzieje się to tylko na zimnym silniku, gdy auto jest rozgrzane problem znika. W zeszłym tygodniu wymieniłem 6 letni akumulator na nowy ale problem nie zniknął.

Czy ktoś z was spotkał się z tym problemem? Czy ktoś ma pomysł co może być winne?

Opublikowano

Miałem tak w E36 napięcie dochodziło do 19V na desce robiła się choinka, winny był alternator a konkretnie stojan wirnika zwarł, niestety akumulator tego nie wytrzyma

Polecam sprawdzić altek żeby nie narobić sobie niepotrzebnych problemów.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i radze nie jezdzić autem bo możesz spalić różne moduły

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii