Skocz do zawartości

[320d] Moduł PDC nie widzi jednego z czujników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z PDC, moduł nie widzi jednego z czujników co za tym idzie PDC nie działa, gdzy odlącze ten ktorego nie widzi działa aż do wyłączenia i wlączenia wstecznego, przejście na kablach od wtyczki na czujniku do modułu PDC w bagażniku jest, sam czujnik jest sprawny. W czym może tkwić problem? Z góry dzięki za podpowiedzi.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czy czasem nie wymieniałeś tego czujnika na nowy zamiennik za kilka złotych, który jest nic nie warty? Jeśli tak to lepiej kup używkę , ale oryginalną i po problemie.
Opublikowano
  • Autor
Zamieniałem czujniki miejscami i cały czas problem jest w jednym miejscu. Po podpięciu do kompa widzę że lewy zewnętrzny czujnik nie trybi, jaki bym tam nie założył to zawsze tego samego nie ma
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Poczytaj tu. Moim zdaniem to masz cos z czujnikiem. Nie napisałeś czy masz oryginały czy nie.

https://www.bimmerforums.co.uk/forum/f18/pdc-not-working-%96-not-usual-issue-faulty-sensors-e46-330d-touring-auto-t214441/

Opublikowano
  • Autor
Ja wiem że te zamienniki to kibel ale mówie zamieniam czujniki miejscami np lewy skrajny z lewym środkowym i dalej komp nie widzi czujnika lewego skrajnego więc puki co wykluczam problem samego czujnika. Moduł PDC też podmieniany jak coś
Opublikowano

Zrób test .Odepnij wszystkie czujniki , zostaw ten problemowy lewy skrajny.

Jeśli nadal jest problem to kabelki lub moduł (wiem,że podmieniałeć)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wtyczka może nie trzymać, konektory mogą być luźne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Wtyczka siedzi sztywno, konektory wyczyszczone środkiem do czyszczenia styków.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To moduł elektronikowi na stół do sprawdzenia, pamiętaj, że czujniki muszą być ori, zamiennik nawet jak działa to robi to nieprawidłowo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja cały czas polecam lekturę linka który wkleiłem wyżej. Chłopaki tam rozkmnili że liczy się numer czujników i że nawet takie przekładanie powoduje błąd na jednym miejscu, mimo przekładania czujników. Iektórym niby pomogła kalibracja, innym wymiana czujnika na taki o identycznym numerze.
Opublikowano
  • Autor
Gdyby teoria z numerem czujników byla słuszna to w takim razie i w drugim miejscu byłby problem po zamianie a jednak tak nie jest
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No widzę że cię nie przekonam. Moim zdaniem nie uzdrowisz tego PDC tymi czujnikami które masz. System jest uczulony na różnego rodzaju zamienniki. W linku pisali, że błąd jest w jednym miejscu, nie ważne jak zamerdasz czujnikami. Kolesie tam pisali jeszcze o kalibracji, ale nigdy tego nie robiłem. Na chłopski rozum. Masz sprawne okablowanie, moduł i zamiennik czujnika. Co tu może nawalać? Odpowiedź sama ciśnienie się na usta. Powalcz jeszcze z INPA i zobacz co tam można zrobić, po podłączeniu do modułu.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Have you at any point supplanted this sensor with another substitution for a couple of zlotys, which merits nothing? Provided that this is true, better to purchase an energizer, yet the first one and after the issue.

Regards,

bmw 118d engine rebuilds

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na zamiennikach to szkoda nawet czasu. Wydaje mi się że rodzaj czujnika powinien być napisany na module PDC , chodzi o A100, A101, A102 i taki powinien być na czujnikach, ale na 100% to mogę sprawdzić jak jest u mnie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.