Skocz do zawartości

BMW E46 Automat - poslizg na 5 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie co robić

Ślizga mi się 5 bieg ( gdy chce wrzucić 5tke obroty nagle wzrastają na ok 2s potem zapnie 5tke i powracają do normalnych ) reszta ładnie zapina dodam że na ciepłym , na zimnym jest wszystko ok. Teraz spróbować mu olej wymienić bo nie był wymieniany, mechanik powiedział że olej nie jest jeszcze najgorszy lecz do najlepszych też nie należy, czy już rozbierać i zobaczyć tarczki zapewne są podtarte skoro ma uślizg.

Skoro na zimnym jest ok to wychodzi że lepkość oleju jest większa porostu gęstszy na ciepłym robi się rzadszy i może dlatego - miał ktoś podobny problem

Opublikowano
Olej wypadało by wymienic razem z filtrem ale przydało by sie tez zrobic najpierw reset skrzyni a najlepiej wgrac nowszy soft u mnie tez działy sie cuda ze skrzynia a mam ta samo gm ale w e46 318d( skrzynie s a te same) nie chciała ruszac z rana wgrałe nowy soft i jak reka odją .Szkoda ze nie zrobiłem tak jak miałem e39 tez w automacie a sprzedałem własnie z powodu skrzyni a moze by wystarczyło zrobic aktualizacje
Opublikowano
Dzięki a to nie jest tak że mechanicznie tarczki się wytarły jeden z mechaników od automatu mi tak powiedział. Teraz z kąd mam dorwać taki soft. Czyli co nie rozbierać jej zalać nowy olej i filtr oczywiście i ten soft - Olej statycznie czy dynamicznie ?? - Jeden powiedział ze dynamicznie by nie radził w tym przypadku ??
Opublikowano
Z mechanikami tak jest u mnie stwierdził ze konwerter skrzyni pada kupiłem uzywke z pewnego żródła wymieniałem sam a problem ze skrzynia pozostał .Olej najlepiej spóścić cały wiec jedynie dynamiczna wymiana jest gdzies w necie dokładna instrukcja wymiany ze zdjeciami wgranie softu to grubsza sprawa zawsze oze pójść coś nie tak i uwalisz sterownik skrzyni ,chociaz ja robiłem samemu i 20min strachu ale poszło ok
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mechanik doradził:) jakbym słuchał wszystkich mechaników to dwie nerki już bym musiał sprzedać na ich utrzymanie. Ja robie tak. Sam diagnozuje, sam kupuje części i wszystko co dam radę na parkingu zrobić, też robie sam. Jak już nie da rady to z bólem serca oddaje do mechanika. Chociaż teraz udało mi się wyczaić jednego, który narazie daje radę. Zacznij od resetu adaptacji.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam skrzynia rozebrana okazało się ze bieg 3,4,5 do remontu poprostu tarczki się starły . Ale po wymianie ma nowe i zalaniu świeżym olejem dalej mechanik mówił ze przeciąga trochę mniej 5 bieg mówił żeby wysłać sterownik gdzieś żeby przepłukał i sprawdzili ze może coś w kanałach może siedzieć i to podobno trzeba jakas maszyna sprawdzać . Czy może właśnie tu być problem ?? Mógł odrazu to zrobić wsumie a nie założył syf aj ... podobno to nie duże pieniądze jakieś 300 zł
Opublikowano

Jak nie duże pieniądze, to niech zapłaci , skoro od razu nie zrobił jak trzeba ;)

Po drugie skrzyna automatyczna jest prosta w naprawie. Wystarczy trochę wiedzy i czystość w pracy. To cała tajemnica napraw automatów ;)

Opublikowano
No tak ale już nic nie Zrobię samo sprawdzenie 300 zł ale jak padł jakiś zawór ciśnienia to już się robi wieksza kwota . No nic zobaczę jak to wyjdzie i dam znać dla przyszłych posiadaczy